Do-nothing gardening

Tuinieren door niets te doen

Charlotte Coneybeer/Unsplash (CC0)

 

Het tuiniersseizoen is volop bezig, voor garden-enthusiasts een paradijs, voor anderen een ware hel. Een hel gecreëerd door onszelf. Dit terwijl het mogelijk is om te genieten van je tuin, zonder al te veel moeite te doen.

Een man stond op het punt om mosverdelger te kopen. Hij hoorde mijn anti-gazon-rede op Radio 1 en vroeg aan zijn vrouw: wat als hij gelijk heeft? Hij werd zich bewust van zijn Pavloviaans gedrag en stond even stil bij zijn doen en laten. Een kapitaal aan vergif kopen om mos te bespuiten terwijl het er eigenlijk echt niet toe doet dat er wat mos tussen het gras staat. Who cares? Hij zette een stap dichterbij ‘do-nothing gardening’.

Masanobu Fukuoka is een bekende Japanse ‘do-nothing farmer’. In zijn jonge jaren was hij op een dag aan het fietsen op het platteland. Hij dacht diep na over de moeite die rijstboeren uit zijn dorp hadden om hun rijstplantjes gezond te houden en stopte even langs de weg. Hij zag tot zijn grootste verbazing, in een modderplasje, één van de grootste en mooiste rijstplantjes ooit.

Boeren werkten zich te pletter terwijl dit rijstplantje zonder moeite tot vrucht kwam? Deze ervaring vormde mee de basis voor zijn filosofie. Jarenlang werd hij uitgelachen door collega-boeren toen hij zijn ‘doen zonder te doen’ landbouw-methode ontwikkelde. Uiteindelijk vond hij een techniek, waarbij hij behalve zaaien en oogsten zo goed als niets deed. Hij liet de natuur voor hem werken. Het resultaat: zonder machines behaalde hij de grootste rijstoogst van Japan, en er bovenop had hij gerst als bonusgewas. Zijn truc: kijk hoe de natuur het doet en doe het na. Eén van zijn boeken, ‘The one straw revolution’, is warm aanbevolen literatuur.

Soul

Onze tuin is een reflectie van de maatschappij, alsook van onze ziel. Op politiek vlak worden beslissingen genomen die resultaat hebben op korte termijn, dikwijls zonder toekomstvisie. We doen hetzelfde met onze tuin en ons leven.

Een bekende wijsheid: “Een maatschappij zal pas stabiel zijn wanneer het voedsel van overblijvende planten komt.” Dit is ook toepasbaar op de tuin (en de politiek). 

Ieder jaar laten we ons weer overtuigen om een klein fortuin uit te geven aan eenjarige planten. Gloednieuwe bloemen in de grond en meteen een prachtig resultaat. Hetzelfde met groenten die we ieder jaar opnieuw moeten planten. Bedjes prepareren, onkruid trekken, compost verspreiden, weer onkruid trekken, steunstokjes plaatsen,… ad infinitum.

Een bekende wijsheid: Een maatschappij zal pas stabiel zijn wanneer het voedsel van overblijvende planten komt. Dit is ook toepasbaar op de tuin (en de politiek).

Als je overblijvende planten in de tuin zet, wat wil zeggen, planten die niet afsterven na één of twee jaar, dan heb je planten voor het leven. Dit is een zienswijze die we kunnen toepassen op onze tuin, maar ook op onze manier van denken. Een duurzaam, stabiel én goedkoper leven kun je alleen bekomen als je keuzes maakt waarvan je tientallen jaren kan genieten.

Als je morgen een Petunia plant, heb je een mooi bloempje voor een jaar, plant je een appelboom, dan heb je prachtige bloemen en lekkere appels voor de rest van je leven.

 

Louis De Jaeger is wereldreiziger, heeft lezingen en is tuinconsulent bij Commensalist.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.