Verbazingwekkend herstel van Chinese Löss-plateau

Het Chinese Löss-plateau: verbazingwekkend herstel door duurzame ontwikkeling Het Chinese löss-plateau is de bakermat van China maar door eeuwenlange overbegrazing verdween bijna alle vegetatie en nam de erosie door zandstormen en overstromingen dramatische vormen aan. De eens zo vruchtbare bodem – die op sommige plaatsen tot 100 m dik was – was bijna volledig weg. Vanaf halverwege de jaren ‘90 werd er een herstelprogramma opgestart om dit gebied ter grootte van Frankrijk terug vruchtbaar te maken.

In de voorbije 15 jaar is door het aanleggen van plateau’s, aanplanten van inheemse flora en een beperking op begrazing al een oppervlakte van 35.000 km² (groter dan België!) volledig hersteld. Het verschil tussen vroeger en nu is immens.

Het herstel heeft dan ook vele gevolgen_ de vallei is een echte Carbon sink geworden, de regelmatig terugkerende zandstormen en overstromingen zijn verdwenen en ook de toekomstperspectieven voor de meer dan 50 miljoen inwoners zijn er gigantisch op vooruitgegaan.

John D. Liu heeft in een documentaire de evolutie gefilmd. Deze documentaire kunt u verkort op Vimeo bekijken_ Hope in a changing climate.

Een onverkorte versie vindt u op het Environmental Education Media Project (EEMP). Dit is de organisatie die opgericht is door de maker van deze documentaire, John D. Liu.

Bekijk de onverkorte versie hier_ Lessons from the Loess Plateau.

Meer info…

 

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift