Verbazingwekkend herstel van Chinese Löss-plateau

Het Chinese Löss-plateau: verbazingwekkend herstel door duurzame ontwikkeling Het Chinese löss-plateau is de bakermat van China maar door eeuwenlange overbegrazing verdween bijna alle vegetatie en nam de erosie door zandstormen en overstromingen dramatische vormen aan. De eens zo vruchtbare bodem – die op sommige plaatsen tot 100 m dik was – was bijna volledig weg. Vanaf halverwege de jaren ‘90 werd er een herstelprogramma opgestart om dit gebied ter grootte van Frankrijk terug vruchtbaar te maken.

In de voorbije 15 jaar is door het aanleggen van plateau’s, aanplanten van inheemse flora en een beperking op begrazing al een oppervlakte van 35.000 km² (groter dan België!) volledig hersteld. Het verschil tussen vroeger en nu is immens.

Het herstel heeft dan ook vele gevolgen_ de vallei is een echte Carbon sink geworden, de regelmatig terugkerende zandstormen en overstromingen zijn verdwenen en ook de toekomstperspectieven voor de meer dan 50 miljoen inwoners zijn er gigantisch op vooruitgegaan.

John D. Liu heeft in een documentaire de evolutie gefilmd. Deze documentaire kunt u verkort op Vimeo bekijken_ Hope in a changing climate.

Een onverkorte versie vindt u op het Environmental Education Media Project (EEMP). Dit is de organisatie die opgericht is door de maker van deze documentaire, John D. Liu.

Bekijk de onverkorte versie hier_ Lessons from the Loess Plateau.

Meer info…

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift