Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulair ondernemen, en hoe doen ze het precies?

Waarom een divers ecosysteem van geld ons goed kan doen

Isabelle Vanhoutte

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.

Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?

Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify. 

Overal ter wereld verschijnen gemeenschapsmunten. Van de Bangla Pesa in Keniaanse sloppenwijken tot de Londense Brixton Pound: alternatieve munten maken een andere economie mogelijk, waarin groepen mensen waarde toe kunnen kennen aan dingen die vandaag als economisch waardeloos gezien worden, of waarmee lokale economieën weerbaarder kunnen worden. Hoe zit het fenomeen in elkaar?

Een gesprek over gemeenschapsmunten met Sander Van Parijs van Muntuit en Stijn Cottenier van de Roeselaarse munt Talento.

‘Het is absurd dat we voor ons geldsysteem met een monocultuur werken’

Sander Van Parijs van netwerk gemeenschapsmunten Muntuit: ‘Het is absurd dat we voor ons geldsysteem werken met monocultuur, terwijl we vanuit de biologie weten dat, als er iets mis is met die ene cultuur die je plant op je veld, je met een gigantisch probleem zit. Dat hebben we ook gezien bij de financiële crisis van tien jaar geleden.’

Concept en stem van Isabelle Vanhoutte. Montage door Katinka De Jonge, geluid door Hannes Veeckman. Met de steun van MO*

Creative Commons-Licentie
Dit werk valt onder een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3246   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Journaliste, tentoonstellingsmaker en leerkracht

    Isabelle Vanhoutte (º1987) is freelance journaliste en geeft sinds 2016 verslag over bottom-up-initiatieven rond duurzaamheid en circulaire economie.