‘Sign For The Climate’: een prachtig initiatief van de CEO’s in ons land?

En wat met al die de plasticverpakkingen?

© Louise Vandenbroele

Wat een prachtig initiatief van de CEO’s in ons land, dat ze zich achter de klimaatbeweging zetten. De stem van deze machtigen in ons land klikt wellicht even luid als die van de 70.000 mensen en duizenden jongeren die zich engageren om op te straat te komen tot er een degelijk klimaatplan komt via onze politiek.

CEO’s weten als geen ander dat de industrie in dit land al aanzienlijk veel inspanning gedaan heeft om het gewicht van hun bedrijven op het klimaat te reduceren, en veel komen ze daar niet mee in de pers. Ik vraag me alleen af of deze mensen met hun welgemeend opzet beseffen welke pot ze opendoen. Als de klimaatjongeren met de vinger gewezen worden voor een vliegtuigreis naar een zonnige bestemming met hun ouders, dan kan je je niet ontdoen van de bedenking dat de industrie massaal verhuisd is naar lageloonlanden, duizenden kilometers ver van de afzetmarkt. Dat zijn landen waar de industrie allerminst bekommerd is om de vervuiling. Bovendien worden die goederen vervolgens de halve wereld rond gevaren om in Europa verdeeld te worden en dat in schepen die varen op ruwe olie! Daar ligt natuurlijk een grote macht, en dus ook verantwoordelijkheid van de CEO’s. Het zal zeer waardevol zijn als de grote bedrijven wereldwijd de nodige investeringen doen om de industrie aldaar evenzeer klimaatneutraal te maken. Dat zou een prachtige omwenteling zijn.

Het overmatig gebruik van plastic valt al een tijd op aan de vuilnisbak.

En dan is er ook nog de verpakkingsindustrie, iets dichter bij huis dus. Zoëven was ik in de supermarkt om de hoek. Het overmatig gebruik van plastic valt al een tijd op aan de vuilnisbak. Twee pakjes koeken samen verpakt in een plasticje, en in het kartonnen doosje zijn de koekjes nog eens ingepakt in plastic, al dan niet individueel. Vorige week wilde ik Bio courgettes kopen bij Colruyt; ze werden per twee aangeboden in krimpplastic. Bij Albert Hein kan je zelfs wortels en pepers kopen die individueel in plastic zijn verpakt.

Komkommers, broccoli… plastic. Waspoeder: vloeibaar wasmiddel bevat microplastics, zit in niet-hervulbare containers van plastic en die zijn dan nog eens per twee verpakt in een plasticfolie die ze bij elkaar houdt. Tomatensaus in glas met plastic labels die er zo hard aan geplakt zijn dat je ze er nauwelijks afkrijgt. De pasta is verpakt in plastic en per twee samen in een extra plastic folie. Bananen samengehouden met plastictape. Zelfs drankblikjes worden nu aangeboden in plastic. Ja, u leest dat goed, een plastic drankblikje.

© Louise Vandenbroele

Zelfs drankblikjes worden nu aangeboden in plastic. Ja, u leest dat goed, een plastic drankblikje.

De verantwoordelijkheid wordt al te vaak bij de consumenten gelegd. Als we aan de kassa een plasticzakje nodig hebben, moeten we dat toegeven met rode wangen, hopend dat we geen bekende zullen tegenkomen onderweg. Als we een Pink Lady appels eten, zijn we persoonlijk verantwoordelijk voor het verdwijnen van de Koraalrif en het vervuilen van de oceaan. Als we Primark kledij dragen, zijn we slavendrijvers. Als we een Huwei telefoon kopen, zijn we supporters van het Chinees communistisch systeem.

Maar wij vragen niet naar dumpwinkels, naar goederen die aan de andere kant van de wereld geproduceerd worden, en wij vragen zeker niet dat onze dure vuilbakzakken volgepropt zijn met al dat overbodig plastic dat ons opgedrongen wordt.

Maar wij vragen niet naar dumpwinkels, naar goederen die aan de andere kan van de wereld geproduceerd worden, en wij vragen zeker niet dat onze dure vuilbakzakken volgepropt zijn met al dat overbodig plastic dat ons opgedrongen wordt. Wij kunnen heus wel onze groenten zelf vasthouden en twee potten tomatensaus dragen. Wij willen ook graag de papieren labels van de sauspotten weken, maar onze nagels breken om het plastic eraf te trekken gaat een stap te ver.

Het initiatief van de Grote Mensen in ons land stemt mij dus hoopvol. Wellicht zullen zij het volledige proces van productie tot distributie klimaatneutraal maken, of het productieproces terug naar ons land brengen en zo aan de vele werkzoekenden hoop geven. Wellicht zullen zijn nu al, als een teken van goede intentie, het overmatig gebruik van plastic drastisch terugdringen. Misschien zullen ze ons, de sponsors van hun bedrijven (via aankopen) verrassen en nog veel verder gaan in hun klimaatvriendelijke maatregelen dan wij kunnen bedenken.

Het is voor mij veel te vroeg om Sign For My Future te steunen. De suggestie is moedig maar de realiteit is te tegengesteld. Daarom verkies ik het principe eerst zien, dan geloven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.