Wat is Slow Food?

De Slow Food beweging begon eind jaren ’80 als een ironische ‘nee’ tegen de opkomende Fastfood trend in Italië. Een groep vrienden, waaronder Carlo Petrini, was verontwaardigd over de opening van een Mc Donalds restaurant vlak naast de Trevifontein in Rome. Ze vreesden het einde van de lokale eetgewoonten- en tradities, en het verdwijnen van de interesse in het voedsel dat men eet, waar het vandaan komt, hoe het smaakt en hoe onze keuzes met betrekking tot voedsel de rest van de wereld beïnvloedt.

Vandaag is Slow Food uitgegroeid tot een begrip, een manier van onthaast leven vertrekkend van aan tafel. Het is een globale organisatie met meer dan 100 000 leden uit 153 landen, verzameld in 1300 convivia (lokale afdelingen). Het is het zogenaamde Terra Madre netwerk van 2000 gemeenschappen die kleinschalige en duurzame productie van kwaliteitsvoedsel beoefenen. Het zijn ook de ruim 10000 kleine producenten die aan Presidia projecten deelnemen.

“Slow Food stands at the crossroads of ecology and gastronomy, ethics and pleasure. It opposes the standardization of taste and culture, and the unrestrained power of the food industry multinationals and industrial agriculture. We believe that everyone has a fundamental right to the pleasure of good food and consequently the responsibility to protect the heritage of food, tradition and culture that make this pleasure possible. Our association believes in the concept of neo-gastronomy — recognition of the strong connections between plate, planet, people and culture.” (Bron: www.slowfood.com)

Slow Food werkt met 3 grote entiteiten om haar visie waar te maken_ De Slow Food Foundation for Biodiversity, de Terra Madre Foundation en de University of Gastronomic Sciences (UNISG).

Op de website www.slowfood.com en www.slowfood.com/sloweurope vindt u alle achtergrondinformatie op een rijtje.

Wie meer wil weten over Slow Food, kan ook het gelijknamige boek van Carlo Petrini raadplegen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift