China, AirBnb en de strijd om de privé-accomodaties

China is een gegeerde markt voor de Amerikaanse gigant Airbnb. Het krijgt echter weerwerk van het Chinese Tujia. Dit bedrijf kan bogen op vertrouwen en kennis van de Chinese cultuur. De strijd om de Chinese toerist is hard, misbruik dagelijkse kost, de sector wil meer regulering.

China is al even een belangrijke markt voor Airbnb. Naar eigen zeggen kwamen al 3,5 miljoen Chinese gasten af op de wereldwijde lijsten van Airbnb deelwoningen. 

Het te San Francisco gebaseerde Airbnb is na een laatste investeringsronde van een miljard dollar zowat 31 miljard dollar waard. Merkwaardig is dat het Chinees soeverein fonds ‘China Investment Corporation’ daartoe 100 miljoen dollar bijdroeg.

Het CIC beheert zowat 800 miljard dollar van de Chinese buitenlandse deviezen. Met de hulp van deze staatsholding bezit Airbnb ongetwijfeld over rugdekking voor een verdere ontplooiing in China.

Grote spelers en een eenhoorn

Gezien het toerisme naar het buitenland in China een sterke groeifase meemaakt, wordt dit ook voor Airbnb een belangrijke markt. Omgekeerd hebben de deelwoningen in China waarover de firma beschikt al een miljoen gasten ontvangen. Airbnb kreeg in 2015 ook investeringen van Sequoia Capital China en China Broadband Capital.

Op minder dan 5 jaar heeft het Chinese bedrijf Tujia zich ontwikkeld als een eenhoorn bedrijf, een starter van meer dan een miljard dollar.

Tot de andere Chinese investeerders horen Hillhouse Capital Group, Horizons Ventures (filiaal van Hong Kong miljardair Li Ka‑Shing) en GGV Capital.

Naar verluidt probeert AirBnb het kleinere Xiaozhu te verwerven. Dat bedrijf krijgt steun van Joy Capital, Bertelsmann Asia Investments (BAI), Morningside ventures en Capital Today.

Nog een kleinere concurrent is het in Shenzhen gebaseerde Zhubaijia dat financieel gedekt wordt door CITIC GoldStone Investment Fund.

Het Chinese initiatief dat met kop en schouder boven de kleinere concurrenten uitsteekt is Tujia dat in 2011 gesticht werd door Melissa Yang. Op minder dan 5 jaar heeft het zich ontwikkeld als een eenhoorn bedrijf, een starter van meer dan een miljard dollar.

Yang werkte bij Microsoft Bing in de VS. Toen Yang een vakantie doorbracht in Sanya (Hainan, China) zag ze dat maar in twee van de honderd woningen licht brandde. Bij haar ging meteen het licht aan dat deze woningen efficiënter gebruikt konden worden. Haar model is geheel verschillend van Airbnb legt ze uit.

Samuel Vigier CC BY-NC-ND 2.0

 

Toerisme zonder tussenschakels

De Chinezen verschillen van andere toeristen omdat ze de toeristische tussenschakels niet vertrouwen, omdat ze in groep reizen en niet kunnen zonder Chinees voedsel. Yangs zakenmodel is gebaseerd op vertrouwen.

Ze kreeg het vertrouwen van de eigenaars met wie de firma ging praten vooraleer ze hun sleutel overhandigden. Ze verkreeg het vertrouwen van de consument omdat de 420.000 woningen op de website van (een geverifieerde) foto zijn voorzien met de nodige inlichtingen en geclassificeerd volgens een sterrensysteem.

Tujia profiteert mee van het feit dat een tweede woonst de geliefde belegging is van vele begoede Chinezen

Tujia beschikt over 3000 arbeidskrachten die niet enkel controleren of de verstrekte informatie correct is, maar ook opleidingen verstrekken aan de eigenaars.

Tujia profiteert van het feit dat een tweede woonst de geliefde belegging is van vele begoede Chinezen. Daardoor bestaat een leegstand die gerentabiliseerd kan worden.

Het bedrijf beschikt over een zeer diverse portefeuille van woningen waarvan de prijs dan ook verschilt naar gelang grootte, ligging en comfort. Sommige eigenaars in Japan of Taiwan laten zich ook op de site registreren. Andere landen als Thailand, Hongkong, Indonesië volgen.

De hoofdinvesteerder van Tujia is het online toeristisch agentschap CTrip. In een laatste investeringsronde kreeg het 300 miljoen dollar van de Singaporese ontwikkelaar Capitaland en diens filiaal voor appartementen Ascott Limited.

Jiang Lee CC BY-NC-ND 2.0

 

Misbruik en regulering

Ook in rurale gebieden wil Tujia actief zijn. In het oude Pingle zijn er al 300 gezinnen die gezinshotels uitbaten. Het levert hen een jaarinkomen op per gezin van 100.000 yuan. Daarnaast overwegen dertig andere gezinnen ook hun huis open te stellen.

Soms blijkt een appartement van 160 vierkante meter niet eens de helft zo groot, is de kalme omgeving in werklijkheid een levendige straat of is de helplijn onbestaand.

Niet enkel in Pingle wachten initiatiefnemers en de lokale overheid op een reglementering. Er zijn ook duidelijke misbruiken.

Soms blijkt een appartement van 160 vierkante meter niet eens de helft zo groot, of blijkt de kalme omgeving een levendige straat te zijn of de helplijn onbestaand of onbemand.

Nochtans verwacht iResearch dat de omzet van de sector die vorig jaar 8,8 miljard yuan bedroeg dit jaar met de helft stijgt.

Volgens Li Jinglong, het hoofd van de toerisme-afdeling in de Anhui University, zou de huishuurmarkt voor de korte termijn zowel verbonden moeten zijn met de banken, als met de politie en de derde partij betaalsystemen.

De reglementering moet zowel bepalingen omvatten qua brandveiligheid als over de architecturale kwaliteit van het gebouw. Kortom zoals in de andere sectoren van de deeleconomie voelt iedereen de behoefte aan een regulering voor een gezonde ontwikkeling.

De studiedienst van de regering verwacht dat de deeleconomie de komende jaren jaarlijks groeit met 40 procent zodat ze tegen 2020 10 procent van de economie zou gaan bedragen. Naar verwachting zouden dan 100 miljoen personen diensten aanbieden waarvan 20 miljoen voltijds.

Voor een gezonde ontwikkeling van deze sector dringt een goede reglementering zich op.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3248   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift