Yvon Chouinard (Patagonia): "Shrink the company"
Patagonia, producent van onder meer outdoor- en bergsportkledij en surfgerief uit Californië, is gestart met een sociaal investeringsfonds genaamd ‘20 million & change’.
Het doel van ‘20 million & change’ is verantwoordelijke start-ups te steunen met financiële middelen, expertise en infrastructuur. In sé gaat het hier om het stimuleren van sociale innovatie. Patagonia wil daarin gelijkgestemden vooruit helpen.
Niet kopen!
Patagonia is een bedrijf dat, relatief aan haar gewicht, een tamelijk grote invloed uitoefent. Zo maakte het bedrijf furore met de campagne ‘Don’t buy this jacket’ om consumenten bewuster te maken. Patagonia wist samen met Walmart een groep bedrijven, die samen een derde van alle kledij en schoenen wereldwijd produceren, te verzamelen in de ‘Sustainable Apparel Coalition’. Iets wat Walmart voordien zonder succes alleen had geprobeerd. Maar hoe komt dat? Eén en ander heeft te maken met de authenticiteit en geloofwaardigheid die Patagonia heeft weten op te bouwen als ‘verantwoordelijk bedrijf’. Dat is de terminologie die Yvon Chouinard, oprichter en eigenaar van Patagonia, steevast hanteert ‘Responsible Company’ (Samen met Vincent Stanley schreef hij daarover een boek op basis van de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf).
“Shrink the company”
Het probleem dat Chouinard zelf centraal stelt is dat van de groei. Hij ziet het als een uiterst moeilijke uitdaging om zijn bedrijf op de koers van trage groei te houden. “Shrink the company”, zegt hij in een interview met Joel Makower van Greenbiz (zie video onder). In zijn pleidooi maakt Chouinard de vaststelling dat beursgenoteerde bedrijven maar moeilijk opkunnen tegen de dwang van groei die uitgaat van de aandeelhouders en de markt. Voorts durft hij het aan van Apple aan te pakken_ “Apple doesn’t want you to fix your phone, they want you to buy a new one next year. I can’t relate to a company like that.” De eigenzinnige Chouinard kondigt nog een ander nieuw initiatief aan, een denkoefening over hoe een moderne economie die haar natuurlijke hulpbronnen niét uitput er zou uitzien. Hij heeft het dan onder meer over reële behoefte.
Meer
We kunnen het moeilijk verbergen, we bewonderen dit bedrijf. Waarom denken niet alle bedrijven hierover na? We trachten echt aandachtig te luisteren maar dergelijke echo’s vangen we jammer genoeg van het Vlaamse bedrijfsleven niet op. Hier rekent men succes nog steeds af op één enkele parameter_ meer. Dat model is gedoemd.
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2968 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Opinie
-
Column
-
Interview
-
Analyse
-
Nieuws