Zaha Hadid plaatst diamant op nieuw Antwerps Havenhuis

De bouw van het Havenhuis, de nieuwe hoofdzetel van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen aan het Kattendijkdok, is gestart. Het ontwerp is van de Britse architecte Zaha Hadid. Bovenop de oude brandweerkazerne komt een constructie in de vorm van een diamant. Met het nieuwe hoofdkantoor, dat in 2015 wordt opgeleverd, komt het Havenbedrijf tegemoet aan een nijpend plaatsgebrek in zijn huidige hoofdzetel. Daarnaast zal het nieuwe Havenhuis een symbolische toegangspoort vormen tot het havengebied. De bouwwerken startten op 1 oktober 2012 en zullen 33 kalendermaanden in beslag nemen. Voor de bouw wordt samengewerkt met Victor Buyck Steel Construction en Tractebel. Het nieuwe gebouw wordt de werkplek van zo’n 500 medewerkers van het Havenbedrijf. De kostprijs van het nieuwe Havenhuis bedraagt 49,9 miljoen euro.

Het nieuwe Havenhuis is een ontwerp van het Britse architectenbureau Zaha Hadid Architects. Zaha Hadid wordt wereldwijd erkend als een invloedrijke architecte. Na haar studies wiskunde in Beiroet belandde ze in 1972 aan de Architectural Association School in Londen. In 1993 leverde Zaha Hadid Architects hun eerste gebouw af, een brandweergebouw in het Duitse Weil am Rhein. De voorbije 30 jaren werden nog heel wat gebouwen aan het palmares van het architectenbureau toegevoegd, zoals het MAXXI museum in Rome (2009), het Guangzhou Opera House (2010) en het Londen Aquatics Centre (2011) dat tijdens de voorbije Olympische Spelen in het oog sprong. Hadid streeft ernaar om in haar ontwerpen de verbondenheid tussen architectuur, landschap en geologie weer te geven. Dat resulteert vaak in onverwachte en dynamische architecturale vormen. Van een sensueel lijnenspel in haar ontwerpen maakte ze haar persoonlijke handtekening. In 2004 won ze als eerste vrouw ooit de Pritzker Architecture Prize, zowat de Nobelprijs voor Architectuur. Ze prijkt op de Forbes List van ’s werelds machtigste vrouwen, ook Time Magazine voegde haar toe aan zijn lijst van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. De voorbije jaren schreef ze de ‘Praemium Imperiale’ van de Japan Art Association en de Stirling Prize –een van de hoogste onderscheidingen in architectuur- op haar naam. Recent kreeg ze in Groot-Brittannië nog de titel ‘Dame Commander of the Order of the British Empire’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2851   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift