Zonne-energie bijna rendabel

3605305558_6c77faa5fa_b[1]

Het scheppen van een nieuwe industrie kost tijd, geld en energie. Stel dat je een energie producerende industrie wil scheppen. Kan die nieuwe industrie dan ooit de energie die het verbruikt overstijgen. Met andere woorden_ bestaat de mogelijkheid dat een energieproducerende industrie ooit netto-positief wordt? En hiermee intiem verbonden, kan die industrie ooit de productie van broeikasgassen doen dalen?

Het antwoord is niet evident. Om het te berekenen dien je over de volledige productiegeschiedenis alle verbruikte energie samen te tellen. Vervolgens moet deze vergeleken worden met alle geproduceerde energie. Op Stanford University maakten ze de oefening voor zonne-energie, de paper is hier (Energy Balance of the Global Photovoltaic (PV) Industry — Is the PV Industry a Net Electricity Producer?), het antwoord ja, het is mogelijk. De massieve groei van de fotovoltaische industrie heeft toegelaten de productieprocessen zodanig te optimaliseren dat ergens tussen 2015 en 2020 de opgestapelde ‘energieschuld’ van de zonnepanelen-industrie afgelost zal worden.

Positief? Het wordt nóg beter. De industrie is nog maar op snelheid aan het komen. Gelijktijdig met de enorme groei, ontwikkelt de technologische revolutie zich. Efficiënties worden beter. Volledige recycleerbaarheid wordt onderzocht en is haalbaar. En ook de prijs daalt. Mooi zo.

Solar PV efficiency chart

 Verdere links_

Toward Perpetuity_ Global Solar Is Skyrocketing, Will Soon Be Net Positive Energy Source (climateprogress.org)

Zie ook vorige zeronaut artikels_

Zonne-energie scoort beter dan biobrandstof en biomassa in groene mobiliteit

Zonne-energie: Europese naties en Amerikaanse staten vergeleken

Zonnepanelen cruciaal in 100% hernieuwbare energiemix

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.