29.09

ZUIDCAFÉ: Disease with no name

Het is intussen 4 jaar gelden dat Caroline Masquillier enkele community health workers ontmoette, volgde en interviewde in het kader van haar doctoraatsonderzoek.
De diepe indruk die deze vrouwen hebben nagelaten en het feit dat ze in de toekomst nog belangrijker gaan worden in de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg, maakt dat Caroline hen koste wat kost terug wil ontmoeten en hun belangrijke, harde en vaak zelfs gevaarlijke werk in de verf wil zetten. De community health workers zijn de gidsen in deze township en in deze documentaire. In het kielzog van deze moedige vrouwen komt de kijker meer te weten over de HIV-problematiek in Zuid-Afrika en de uitdagingen die hierbij komen kijken.
De camera volgt enkele van deze vrouwen op de voet tijdens hun dagelijkse patiëntenronde, maar even goed in hun dagelijks leven bij hen thuis.

Na de film volgt een nagesprek met Caroline Masquillier (onderzoekster Universiteit Antwerpen), Alexis Andries (Dokter van de Wereld) en Janet A Pauwels (HIV- activiste), waarbij de HIV problematiek wereldwijd én in lokale context wordt gekaderd. De avond wordt in goede banen geleid door Guy Poppe (gewezen radiojournalist bij de openbare omroep VRT).

Het Zuidcafé is een initiatief van Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en Broederlijk Delen i.s.m. Mo*Magazine en De Roma. Deze editie is een samenwerking met USOS, AUHA, VLIR-UOS en Field.

Praktisch

dinsdag, 29 september, 2020 - 20:00