23.06

Zuidcafé: The Polar Project

Woensdag 23 juni, 20 uur
 
Film, panelgesprek en poezIë over de strijd van inheemse leidsters tegen de ontbossing van het Amazonewoud
 
In Brazilië strijden inheemse leidsters voor het klimaat en hun eigen voortbestaan. Met het aantreden van de radicaal-rechtse president Jair Bolsonaro is die strijd urgenter dan ooit. Illegale houtkap, bosbranden en gewelddadige conflicten pieken. De president beloofde geen vierkante meter grond voor de inheemse bevolking over te laten. Jan De Deken en Thomas Ceulemans volgen de machtige inheemse leidster Sonia Guajajara, en de jonge Maura en Marta, die in het Amazonewoud en de Cerrado hun territorium verdedigen.

Aansluitend op de documentaire is er een nagesprek met Jan de Deken (regisseur van Amazones, Mulheres da Luta) en Pieter Van de Sype (projectmedewerker Zuid, Bos+). Anke Verschueren is de moderator van dienst.

We eindigen de avond met een performance van Yousra Benfquih en de winnaars van The Polar Pitch, een schrijfwedstrijd voor jong taaltalent met als thema: hoe kijk jij naar klimaatverandering? Tyche BeyensMarthe van Bronkhorst en Leandro Ballegeer kijken kritisch naar zichzelf en de samenleving met proza, poëzie en muziek.

Het Zuidcafé wordt georganiseerd door 11.11.11, Oxfam Wereldwinkels, Broederlijk Delen, Polar Project en de Roma.
Met steun van EU en van Literatuur Vlaanderen.

Alle info: https://www.deroma.be/nl/agenda/zuidcafe-the-polar-project/11060/

woensdag, 23 juni, 2021 - 20:00