Amerikaanse Congres wil lekken dichten

Nieuws

Amerikaanse Congres wil lekken dichten

Kimberly Halkett

08 juni 2012

Binnen het Amerikaanse Congres heerst opvallende eensgezindheid over de noodzaak om het lekken van gevoelige informatie te verhinderen.

Democraten en Republikeinen kunnen het over weinig eens worden, maar beide partijen maken zich zorgen over informatielekken die de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengen. Leiders van de partijen verschenen gisteren (donderdag) voor de pers om te pleiten voor een onderzoek naar de veelvuldige lekken van gevoelige informatie.

“We zijn allemaal ontzet, niet enkel door het feit dat er lekken zijn, maar ook door de waterval aan lekken uit de inlichtingengemeenschap”, zei de Republikeinse senator Saxby Chambliss. “Het is duidelijk onze intentie om daar paal en perk aan te stellen.”

De politici refereren onder meer naar geruchten dat het Witte Huis informatie doorspeelde aan Hollywood voor een film rond de dood van Osama bin Laden, en een artikel dat vorige week in de New York Times verscheen. Daarin werd bekendgemaakt dat de VS cyberwapens gebruiken om de Iraanse kerninstallaties aan te vallen. Dezelfde krant ontdekte ook Obama persoonlijk een kill list had goedgekeurd.

“Het is niet zomaar een geïsoleerd incident”, zegt Republikein Mike Rogers. “Er is een patroon dat wijst op meer frequente en ernstige lekken.”

Onderzoek

De parlementsleden willen naar eigen zeggen onderzoeken waar die informatie vandaan komt. Ze werken ook aan nieuwe wetgeving die de toegang tot geheim materiaal beperkt, en straffen oplegt aan wie informatie lekt.

Volgens de Democratische senator Dianne Feinstein werkt het huidige systeem niet: “De veiligheidsbepalingen van de bestaande agentschappen hebben niet gewerkt, en we moeten onderzoeken hoe dat kwam.”

De parlementsleden willen naar eigen zeggen snel te werk gaan. Dat is nodig, zeggen ze, omdat de VS er momenteel niet in slagen om een geheim te bewaren. Dat heeft gevolgen voor de Amerikaanse buitenlandse betrekkingen en het kan levens kosten.

“Het brengt ons in gevaar”, zegt Democraat Dutch Ruppersberger. “Het brengt levens in gevaar, en het is schadelijk voor onze positie in samenwerkingsverbanden met onze bondgenoten.”