Meer vluchtelingen door natuurrampen dan oorlogen

Vorig jaar sloegen 22 miljoen mensen op de vlucht voor de gevolgen van natuurrampen. Dat is bijna drie keer zoveel als het aantal oorlogsvluchtelingen. Dit blijkt uit meer dan vier decennia aan cijfermateriaal verzameld door de Norwegian Refugee Council (NRC). Wereldwijd zijn tweemaal zoveel mensen hun huis uitgevlucht door natuurrampen als in de jaren zeventig. Alle regio’s in de wereld zijn betrokken, maar Azië is het zwaarst getroffen. Negentien miljoen mensen – 87,1 procent van het wereldwijde totaal – zijn daar hun huis gedwongen ontvlucht. Cijfers die in het kader van de VN-klimaattop die vandaag start in New York niet genegeerd mogen worden.

© Zohra Bensemra (Reuters)

Vluchtelingen na natuurrampen zijn een wereldwijd fenomeen dat groeit in schaal, frequentie en complexiteit.

Grote rampen zijn de belangrijkste motor van de trieste evolutie. Alleen al de orkaan Haiyan in de Filipijnen joeg 4,1 miljoen mensen op de vlucht.

Ook ontwikkelde landen blijven niet gespaard. Zo joegen de tyfoon Man-yi in Japan en tornado’s in het Amerikaanse Oklahoma samen bijna een half miljoen mensen het huis uit.

Gevaarlijke trend

De kans op natuurrampen neemt toe naarmate de klimaatverandering zich doorzet.

‘Deze groeiende trend zal aanhouden naarmate meer mensen leven en werken in risicovolle gebieden’, zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. ‘We verwachten dat de impact van de klimaatverandering de trend zal aanzwengelen.’

Vluchtelingen na natuurrampen zijn een wereldwijd fenomeen dat groeit in schaal, frequentie en complexiteit, zegt de NRC. ‘Maar het rapport toont ook aan dat er meer gedaan kan worden om het te vermijden’, zegt Egeland.

Bovendien neemt de kans op natuurrampen toe naarmate de klimaatverandering zich doorzet, waarschuwt het IDMC. De VN-Klimaattop is dus een uitgelezen kans om het aantal vluchtelingen na natuurrampen niet verder te laten groeien.

Alle activiteit op Twitter omtrent de conferentie kan u hiernaast volgen en de livestream van de conferentie bekijkt u hier.

Adrian Kingsley-Hughes (CC BY-NC-ND.0)

Ook ontwikkelde landen blijven niet gespaard.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Hoofdredacteur MO*

    Jago Kosolosky (°1991) staat sinds 1 augustus 2020 aan het hoofd van MO* en MO.be. Hij volgde Gie Goris op, hoofdredacteur van MO* van bij het ontstaan van de publicatie in 2003.

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.