Aardbeving in Myanmar: drie doden en 200 beschadigde pagodes

De aardbeving afgelopen woensdag in Myanmar eiste minstens drie dodelijke slachtoffers en richtte heel wat schade aan in de oude Boeddhistische hoofdstad Bagan. Daar werden bijna 200 pagodes beschadigd.  

  • © David Greco @daveinosaka De aardbeving beschadigde bijna 200 monumenten in de oude Boeddhistische stad Bagan. © David Greco @daveinosaka

Myanmar werd woensdagnamiddag getroffen door een aardbeving met een sterkte van 6,8 op de schaal van richter. Daarbij kwamen twee meisjes en een jonge man om het leven. De aardbeving deinde uit tot in India, Bangladesh en Thailand. In de Bengalese hoofdstad Dhaka vielen er minstens twintig gewonden, volgens de Britse nieuwsdienst BBC. De Indische stad Kolkata legde de metro stil.

 

Vooral de oude Boeddhistische hoofdstad Bagan liep daarbij veel schade op. Volgens architecten en ingenieurs van de overheid werden bijna 200 pagodes en andere Boeddhistische monumenten beschadigd. Dat bericht het Franse persbureau AFP. Een van de pagodes stortte in. ‘Het leek wel een rampenfilm’, zegde één toerist aan The Guardian.

Het land ervaarde al lichtere aardschokken eerdere deze maand. Ook eerder deze week werd er nog een aardbeving opgemeten met een sterkte van 3,7. In april werd het land zwaarder getroffen, maar vielen er geen dodelijke slachtoffers.

Werelderfgoed

Bagan is een beroemde toeristische trekpleister, met miljoenen bezoekers elk jaar. Het land stelt zich dan ook meer open voor toerisme sinds de militaire junta aftrad in 2011. Daarmee kwam het voormalige repressieve beleid tot een einde, al zitten er ook na de democratische verkiezingen in 2015 nog steeds veel ex-militairen in de regering.

Sommige tempels van de meer dan 2500 Boeddhistische monumenten zijn wel 1000 jaar oud. Myanmar wil al een tijd de stad erkend zien als werelderfgoed en werkt samen met UNESCO om de gebouwen te renoveren volgens de internationale normen.

De monumenten in Bagan liepen vroeger al schade op door eerdere aardbevingen, maar werden toen niet op de correcte manier hersteld volgens experten, schrijft AFP. Deze keer hoopt UNESCO ze wel in ere te herstellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.