Ambitieus klimaatplan China krijgt warm onthaal

Milieugroepen zijn blij met de klimaatstrategie die China dinsdag heeft ingediend bij de Verenigde Naties. Het klimaatplan is een van de bouwstenen voor een nieuw klimaatverdrag dat in december in Parijs moet worden gesloten.

  • Azchael (CC BY 2.0) 'China wordt grotendeels gemotiveerd door sterke nationale belangen om iets te doen aan hardnekkige luchtvervuiling.' Azchael (CC BY 2.0)

Tot de Chinese plannen behoren reductie van de CO2-intensiteit van 60 tot 65 procent ten opzichte van het niveau in 2005, een piekemissie rond het jaar 2030 en groei van duurzame energie in de energiemix met 20 procent voor 2030.

China is momenteel wereldwijd de belangrijkste investeerder in schone energie.

De beloften zijn onderdeel van de zogenoemde Intended Nationally Determined Contribution (INDC), een nationaal bepaalde doelstelling die elk land moet indienen voorafgaand aan de Klimaattop in december in Parijs (COP21). Tijdens die bijeenkomst wordt een wereldwijde klimaatovereenkomst verwacht die van kracht moet worden in 2025.

‘Het Chinese INDC geeft een positieve impuls aan het internationale klimaatproces op weg naar Parijs’, zegt Changhua Wu, directeur Greater China van The Climate Group.

‘China’s pogingen om de agenda voor binnenlandse groei en de klimaatveranderingsagenda te stroomlijnen is een voorbeeld van hoe fundamentele verandering nodig is om te komen tot ander soort economische groei.’

Volgens data van The Climate Group, is China momenteel wereldwijd de belangrijkste investeerder in schone energie. Het land gaf hieraan vorig jaar een recordbedrag uit van 89,5 miljard dollar. Daarmee was het goed voor bijna een derde van de wereldwijde investeringen in schone energie.

Steenkool

De snelle economische groei in China is nog steeds grotendeels gebaseerd op kolen. Die maken twee derde van de energiemix uit. De groei van de sector voor hernieuwbare energie heeft echter al impact. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek in China daalde het verbruik van kolen in het land in 2014 met 2,9 procent, terwijl het totale energieverbruik steeg. Het aandeel hernieuwbare energie in de energiemix steeg naar 16,9 procent, inclusief windenergie en waterkracht.

‘Meer dan 3,4 miljoen Chinezen werken al in de hernieuwbare energiesector.’

Jennifer Morgan, directeur bij het Climate Program van het World Resources Institute, zegt in een reactie dat het Chinese plan reflecteert dat China ‘zeer gemotiveerd’ is iets aan de klimaatcrisis te doen. ‘Al veertig landen hebben hun nationale plannen vrijgegeven. We zien dit jaar een groeiende bereidheid als het gaat om internationale klimaatactie.’

‘China wordt grotendeels gemotiveerd door sterke nationale belangen om iets te doen aan hardnekkige luchtvervuiling, de invloed van de klimaatverandering te beperken en de werkgelegenheid in de hernieuwbare energiesector te vergroten’, zegt Morgan in een verklaring. ‘Meer dan 3,4 miljoen Chinezen werken al in de hernieuwbare energiesector.’

2 graden Celsius

China is momenteel goed voor een kwart van de CO2-uitstoot in de wereld en een derde van de uitstoot van de G20 (die als groep 75 procent van de wereldwijde uitstoot produceert).

Het Internationaal Energieagentschap waarschuwt dat de al ingediende INDC’s ‘een positieve impact zullen hebben op toekomstige energietrends, maar onvoldoende zijn voor de grote koerswijziging die nodig is om de temperatuurstijging onder de 2 graden Celsius te houden.’ Als de temperatuur op aarde met meer dan 2 graden stijgt, kunnen zich volgens experts mogelijk catastrofale gevolgen voordoen.

‘Het is duidelijk dat het Chinese plan om de CO2-uitstoot te verminderen en een economie te bouwen op schone technologie op het hoogste regeringsniveau verankerd is’, zegt Mark Kenber, ceo van The Climate Group. ‘We hopen dat India, Brazilië en andere landen snel zullen volgen en het benodigde ambitieniveau laten zien.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.