Amerika doodt ‘per ongeluk’ 56 burgers in Manbij

Dinsdag 19 juli, 3u ‘s nachts. Bommen vallen in a-Tokhar, een klein stadje 15 kilometer van Manbij, een stad in het noorden van Syrië onder controle van IS. Een school waar gevluchte Syrische burgers zich schuilhouden, wordt met de grond gelijkgemaakt. De aanval met het grootste aantal burgerslachtoffers in Manbij door Amerikaanse gevechtsvliegtuigen is een feit.

  • Coran Tomasevic (CC BY-ND 2.0) De burgers in Manbij kunnen geen kant uit: zowel de IS-sluipschutters, als de Amerikaanse luchtaanvallen en de SAC-strijders zorgen ervoor dat ze niet meer naar buiten kunnen. Coran Tomasevic (CC BY-ND 2.0)
  • Chaoyue (CC BY-NC-ND 2.0) Het aantal burgerslachtoffers, veroorzaakt door de Amerikaanse luchtaanvallen, groeit steeds meer in Manbij. Chaoyue (CC BY-NC-ND 2.0)

Twee maanden geleden besloten de Verenigde Staten luchtaanvallen te starten op Manbij. De aanwezigheid van IS terugdringen uit deze stad was het doel. De gevechtsvliegtuigen zouden normaliter eerst de omringende kleine dorpjes, waar de meeste IS-aanhangers verbleven, aanvallen, zo staat te lezen in een persbericht van de anti-IS Coalitie op 15 juni. Op die manier zouden de IS-strijders verplicht worden te vluchten of zich naar het centrum van Manbij te verplaatsen. Dat stadsdeel was het tweede mikpunt.

Sinds begin juli heeft Amerika zijn gevechtsvliegtuigen ook ingezet op het centrum van Manbij. Een enorm hoog aantal burgerslachtoffers is het gevolg. In totaal wordt het aantal burgerdoden geschat op 190, volgens cijfers van Airwars, een organisatie die de internationale coalitie tegen IS monitort.

Deze luchtaanvallen treffen in de eerste plaats burgers. IS kende niet eens een militaire aanwezigheid in a-Tokhar.

Nooit meer een vandaag

Negentien juli is een zwarte dag in de serie aanvallen op Manbij. De Amerikaanse gevechtsvliegtuigen die ingezet zijn om IS uit deze stad te verdrijven, hebben een groot aantal burgerslachtoffers gemaakt. ‘De school die ze hebben gebombardeerd, huisvestte gevluchte burgers van naastgelegen dorpjes’, vertelt Abu Omar al-Manbiji, een lokale journalist, aan Syria Direct. ‘Tot nu toe hebben we 124 doden - strijders èn burgers - geteld en het is waarschijnlijk dat dit aantal nog zal stijgen.’

‘Deze luchtaanvallen treffen in de eerste plaats burgers. IS kende niet eens een militaire aanwezigheid in a-Tokhar’, zeg Sa’ad al-Manbaji, een journalist in Manbij, aan Syria Direct. IS controleert het stadje, maar het was inderdaad niet duidelijk of IS-strijders aanwezig waren op het moment van de aanval, meldt Syria Direct.

In de laatste rapporten spreekt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten over 56 burgers die gedood werden op 19 juli. Tussen deze 56 personen zaten ook elf kinderen. De slachtoffers zouden zijn begraven in een massagraf.

Chaoyue (CC BY-NC-ND 2.0)

Het aantal burgerslachtoffers, veroorzaakt door de Amerikaanse luchtaanvallen, groeit steeds meer in Manbij.

‘Foutje’

De Verenigde Staten bevestigde aan Al Jazeera dat zij inderdaad de luchtaanvallen hebben gepleegd in a-Tokhar, maar dat ze nog zullen onderzoeken in welke mate burgers getroffen werden. Raim Abdel-Rahman, directeur van het Syrisch Observatorium, vertelde aan het Duitse nieuwsagentschap DPA ‘dat de VS achter de aanvallen van gisteren zitten, maar dat dit zware bombardement per ongeluk was’.

70.000 burgers in Manbij bevinden zich tussen Amerikaanse luchtaanvallen, IS-sluipschutters en de SAC.

Geen uitweg

Veel slachtoffers liggen op dit moment nog steeds onder het puin. In de straten is een indringende lijkgeur aanwezig, maar overlevenden durven niet naar buiten gaan om de getroffenen te begraven omdat ze dan zelf kunnen worden getroffen door IS-sluipschutters die op de loer liggen.

Een tweede factor die hen angst aanjaagt, zijn de zware gevechten die worden gestreden in de stad zelf tussen IS-strijders en de Syrisch Arabische Coalitie-aanhangers. Deze laatsten worden gesteund door de VS.

Op dit moment zitten nog steeds 70.000 burgers opgesloten in en rond Manbij. Zij bevinden zich tussen Amerikaanse luchtaanvallen, IS-sluipschutters en de SAC. Kortom, ze kunnen geen kant uit.

De dodentol sinds het begin van het Syrisch conflict, in 2011, is gestegen tot meer dan 280.000 mensen, zegt Al Jazeera. De helft van de Syrische bevolking werd intussen gedwongen om hun huis te verlaten om te overleven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.