België en Benin tegen kindhuwelijken

België zet in Benin een samenwerking op voor de aanpak van kindhuwelijken en seksuele uitbuiting van vrouwen.

  • © Goele Geeraert Dit Beninees meisje supportert alvast voor projecten die inzetten op meer seksuele en reproductieve rechten voor vrouwen © Goele Geeraert

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo ondertekende vandaag in Benin twee programma’s rond het bevorderen van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) zal met steun van ons land een informatieproject opzetten voor jongeren en vrouwen over seksuele opvoeding en seksueel geweld. Doel van het project Learning about living in Benin is om via een e-learning platform, dat ook via mobiele telefoon toegankelijk is, jongeren te informeren en seksueel geweld tegen meisjes tegen te gaan. Ons land maakt hiervoor 1,5 miljoen euro vrij. Goodwillambassadrice Goedele Liekens gelooft dat zo’n digitaal project meer dan nodig is.

België zal ook de strijd van het VN-kinderfonds UNICEF tegen kindhuwelijken in Benin ondersteunen met 1,170 miljoen euro. Het programma Lutte contre le mariage des enfants au Benin wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren een betere toegang hebben tot justitie en beter beschermd zijn tegen geweld en seksuele uitbuiting.

In Benin hebben bijna twee op de tien meisjes hun eerste kind voor hun vijftiende.

In Benin huwt 35% van de meisjes voor de achttiende verjaardag, bijna twee op de tien meisjes hebben hun eerste kind voor hun vijftiende.

Goodwillambassadrice Axelle Red bekommert zich al jarenlang om het lot van jonge meisjes die gedwongen in het huwelijk moeten treden.

Ze schreef hierover onder meer de songs “Sold to the man in gold” (standpunt meisje) en “She’s Defective” (standpunt oudere bruidegom).

Red is blij dat Unicef zich nu samen met België expliciet tegen de praktijk van het kindhuwelijk gaat verzetten.

‘Meisjes die jong moeten trouwen en moeder worden, missen heel wat kansen’, stelt federaal minister van ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. ‘Ze moeten te vroeg de schoolbanken verlaten en zijn de rest van hun leven afhankelijk van anderen. De strijd tegen seksueel geweld en kindhuwelijken is ontzettend belangrijk als we meisjes en vrouwen sterker willen maken. Samen met UNICEF en UNFPA wil België die strijd ook in Benin ondersteunen.’

Minister De Croo maakte naar aanleiding van de ondertekening van de twee specifieke programma’s in Benin ook bekend dat België de volgende vier jaar intens blijft samenwerken met het VN-kinderfonds UNICEF en het VN-bevolkingsfonds UNFPA.

België voorziet de volgende vier jaar een vrijwillige bijdrage aan UNICEF van in totaal 60 miljoen euro en een vrijwillige bijdrage aan UNFPA van 36 miljoen euro. Kinderrechten en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn belangrijke beleidsprioriteiten van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.