Bulgarije mishandelt opnieuw Syrische vluchtelingen

Ondanks een waarschuwing van de Europese Commissie blijft de Bulgaarse politie Syrische asielzoekers met geweld uitzetten. Dat blijkt uit drie afzonderlijke ooggetuigenverklaringen die de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) verzamelde en vandaag heeft bekendgemaakt.

Eerder dit jaar klaagde HRW de mishandeling en uitzetting van Syrische asielzoekers in Bulgarije al eens aan in een rapport. De ngo verzamelde onder andere getuigenissen over 44 incidenten waar meer dan 500 asielzoekers bij betrokken waren. In een aantal gevallen gebruikte de Bulgaarse politie buitensporig geweld en drong ze asielzoekers terug over de grens met Turkije.

Freedom House (CC BY.0)

 

Onwettig

‘De politie fouilleerde ons en nam onze mobiele telefoons, geld en water in beslag.’

‘Het mishandelen van asielzoekers en ze zonder pardon terug over de grens zetten, is tegen de wet’, zegt Lydia Gall, Balkanspecialist bij HRW. ‘De Europese Unie moet de Bulgaarse overheid dwingen om asielzoekers op te vangen en een einde te maken aan de mishandelingen.’

Zo heeft de Bulgaarse grenspolitie op 28 augustus een groep van 22 Syriërs gearresteerd in een bos nadat ze de grens waren overgestoken. ‘De politie fouilleerde ons en nam onze mobiele telefoons, geld en water in beslag’, getuigt Sharif, één van de asielzoekers. ‘Ik heb ook gezien dat ze enkele jongere mannen sloegen. Iedereen werd daarna over de grens met Turkije gezet.’

Ook de 19-jarige Mohamed - die net zoals Sharif een schuilnaam gebruikt omdat hij vervolging riskeert - bevestigt dat de Bulgaarse politie geweld gebruikt. ‘De politie heeft mij en acht andere mensen van mijn groep getrapt en geslagen met wapenstokken. We moesten van hen op onze buik op de grond liggen. Daarna sleepten ze ons over de grens’, getuigt hij. De politie zou hem drie uur hebben vastgehouden zonder dat hij beroep kon doen op een asielprocedure.

In een derde geval maakte de 21-jarige Syrische asielzoeker Hoessein mee hoe de Bulgaarse politie vuurwapens gebruikte. ‘Politieagenten sloegen ons en hebben ons na een uur afgezet aan de grens. Ze hebben in de lucht geschoten om ons richting Turkije te jagen’, zegt de asielzoeker.

Ontkenning

‘Hoewel het Oost-Europese EU-land recht heeft op het beveiligen van zijn grenzen, mag het daarbij niet de VN-regels schenden voor het gebruik van geweld en vuurwapens door politiebeambten.’

In april van dit jaar heeft de Europese Commissie de Bulgaarse overheid in een brief beschuldigd van het overtreden van de EU-regels voor migratie, maar het land ontkent die beschuldigingen. Het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken wilde aan HRW ook geen reactie geven op de incidenten die een maand geleden plaatsvonden.

Ondanks waarschuwingen, was de Bulgaarse overheid volgens de mensenrechtenorganisatie niet voorbereid op de toevloed aan asielzoekers die sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië is vertienvoudigd. Waar tijdens het afgelopen decennium maar 1.000 vluchtelingen per jaar de Turks-Bulgaarse grens overstaken, waren er dat vorig jaar ruim 11.000.

Hoewel het Oost-Europese EU-land recht heeft op het beveiligen van zijn grenzen, mag het daarbij niet de VN-regels schenden voor het gebruik van geweld en vuurwapens door politiebeambten, stelt onderzoekster Gall. Bovendien hebben vluchtelingen dankzij de VN-vluchtelingenconventie van 1951 een garantie gekregen op het recht om asiel te zoeken.

“De Bulgaarse overheid denkt wellicht dat ze ongestraft asielzoekers kan mishandelen en buitenzetten nu de aandacht van de wereldpolitiek elders ligt. Maar de Europese Commissie moet deze inbreuken onderzoeken en protesteren”, besluit de onderzoekster.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.