China blijft windenergie vooruit stuwen


IPS
27 april 2017
China zal de volgende vijf jaar de wereldwijde groei windenergie blijven leiden en navolging krijgen van andere Aziatische landen. De sector verwacht een internationale groei van maar liefst 65 procent.
Offshorewindpark
Bron: Wikimedia Commons
Windenergie zit volop in de lift, blijkt uit het jaarrapport van de Global Wind Energy Council (GWEC), de internationale koepel. In 2016 werden voor 54 gigawatt aan nieuwe windmolens gebouwd. De totale capaciteit van windenergie steeg daarmee met 12,6 procent tot 486,8 gigawatt. Dit jaar verwacht de sector een nog sterkere groei, met 60 gigawatt aan nieuwe windmolenparken.
2021
Die trend houdt ook in de volgende jaren aan: de GWEC verwacht dat de capaciteit tegen 2021 zal groeien met bijna 65 procent tot 800 gigawatt. China blijft de grote motor voor die groei, maar ook andere Aziatische landen spelen een steeds grotere rol. India vestigde vorig jaar zelfs een recordaantal nieuwe windmolens.
Ook de penetratie neemt toe: Denemarken haalt nu al 40 procent van zijn elektriciteit uit windenergie, gevolgd door Uruguay, Portugal en Ierland met meer dan 20 procent, en Spanje en Cyprus halen rond de 20 procent. China, de VS en Canada halen 4 tot 6 procent.
‘We zitten midden in een periode van disruptieve verandering en evolueren weg van energiesystemen die gecentreerd zijn rond enkele grote, vervuilende centrales.’
Europa toont als regio minder spectaculaire cijfers dan Azië, maar boekt gestaag vooruitgang. Het grootste nieuws is de spectaculaire daling van de kostprijs voor windenergie op zee. Europa is wereldwijd koploper wat windmolenparken op zee betreft, maar de lage prijzen wekken interesse over de hele wereld, met name in Noord-Amerika en Azië. De sector verwacht dat in de komende vijf jaar ook daar meer zal geïnvesteerd worden.
‘Windenergie concurreert nu al met succes met stevig gesubsidieerde energiebronnen over de hele wereld’, zegt Steve Sawyer, secretaris-generaal van de GWEC. ‘We zitten midden in een periode van disruptieve verandering en evolueren weg van energiesystemen die gecentreerd zijn rond enkele grote, vervuilende centrales. We evolueren naar een markt die in toenemende mate gedomineerd wordt door een gamma van erg verscheiden, hernieuwbare energiebronnen. We moeten onze uitstoot ver voor 2050 tot nul herleiden als we onze klimaat- en ontwikkelingsdoelstellingen willen halen.’