China creëert enorm reservaat voor tijger en amoerpanter

China plant een enorm nationaal park dat de laatste Siberische tijgers en amoerpanters in het land moet beschermen. Het park wordt 14.600 vierkante kilometer groot – 60 procent groter dan het Yellowstone National Park in de VS.

Tambako The Jaguar (CC BY-ND 2.0)

Amoerpanter, in gevangenschap

Het park zal zich uitstrekken over de provincies Jilin en Heilongjiang, in het noordoosten van het land. Het ecosysteem is er ernstig verstoord door intensieve houtkap in de vorige eeuw, waardoor de tijger er bijna verdween. Een grootschalige studie in 1998 schatte het aantal tijgers op amper zes tot negen.

Maar de voorbije decennia zette de Chinese overheid in op milieubescherming en sinds april 2015 geldt zelfs een volledige verbod op houtkap in het noordoosten van China. Met resultaat: het aantal tijgers in Jilin wordt nu al op 27 geschat.

Om verder te kunnen groeien, heeft de tijgerpopulatie meer plaats nodig. De bestaande reservaten in China en Rusland zijn samen maar zo’n 4000 vierkante kilometer groot.

Link

Het nieuwe park van 14.600 vierkante kilometer komt tegen de Russische grens en moet niet alleen de beschermde oppervlakte vergroten, maar ook een belangrijke link vormen tussen de bestaande zones. Het initiatief is ook een belangrijke stap in de samenwerking tussen beide landen op het vlak van natuurbescherming.

Het lokale departement voor Bosbouw wil dit jaar al met de uitvoer van de plannen beginnen. Er komt op termijn onder meer opvangcentrum voor wilde tijgers en luipaarden en een onderzoekscentrum.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.