De Amerikaanse vlag mag weer wapperen in Cuba

Het nieuws dat Cuba en de Verenigde Staten hun betrekkingen gaan normaliseren komt voor de meeste Cubanen als een totale verrassing.

  • Toban B. (CC BY-NC 2.0) Door de hervormingen van Raúl Castro, op het vlak van ondernemen en investeren bijvoorbeeld, zijn relaties met andere landen, zoals in Latijns-Amerika, al eerder verbeterd. Er zijn zelfs onderhandelingen met de Europese Unie over samenwerking. De regering wil graag investeerders aantrekken, vooral in de speciale ontwikkelingszone Mariel. Tegen die achtergrond raakten de VS steeds meer geïsoleerd in hun harde opstelling tegenover Cuba. Toban B. (CC BY-NC 2.0)

‘Dit had ik niet verwacht’, zegt een journalist die het onderwerp al jaren volgt. ‘Het is het nieuws van de eeuw, een stap die heel veel veranderingen in gang zal zetten.’

Groepen studenten gingen woensdag de straat op om te vieren dat drie Cubaanse agenten, veroordeeld voor spionage, na vele jaren uit de Amerikaanse gevangenis werden vrijgelaten. Tegelijkertijd liet Cuba onder andere de Amerikaan Alan Gross vrij. Hij zat vijftien jaar vast vanwege betrokkenheid bij staatsondermijnende activiteiten. De gevangenisstraffen aan beide kanten werden door de landen gezien als groot obstakel op weg naar normale betrekkingen.

In een tv-toespraak, die op dezelfde tijd werd uitgezonden als de toespraak van president Barack Obama in Washington, zei president Raúl Castro dat zijn openheid een voortzetting was van het beleid van zijn broer Fidel, die volgens hem altijd bereid was tot onderhandeling.

Volgens waarnemers was dit duidelijk gericht op de onderdelen van de maatschappij, en zelfs binnen zijn regering, die tegen relaties met Amerika zijn. ‘Het conflict met de VS is decennia lang gebruikt om onze eigen tekortkomingen te rechtvaardigen’, aldus een onderzoeker die anoniem wil blijven.

Embargo

‘De kwetsbaarheid voor buitenlandse invloeden zal veel groter worden. Dat zal het verlies van hegemonie van de socialistische waarden nog groter maken.’

Het Amerikaanse embargo wordt nog niet opgeheven. Dat is, volgens Obama, een zaak voor het Congres. Maar Castro riep Obama op om ‘zijn uitvoerende bevoegdheden te gebruiken om de toepassing van het embargo te wijzigen’. Meer dan 7 van de ruim 11 miljoen inwoners van Cuba hebben de tijd voor het embargo niet meegemaakt.

Normalisering van de betrekkingen is een enorme uitdaging voor het socialistische model. Castro benadrukte dat hij dat niet zal loslaten.

Ook Luis Emilio Aybar, een Cubaanse socioloog, vindt dat Cuba zijn ‘alternatieve antikapitalistische en anti-imperialistische beleid’ moet voortzetten. Dat kan best in combinatie met pragmatische betrekkingen, zegt hij, als maar niet wordt vergeten dat de VS de belangrijkste vijand van deze regeringsvorm blijft. ‘De kwetsbaarheid voor buitenlandse invloeden zal veel groter worden. Dat zal het verlies van hegemonie van de socialistische waarden nog groter maken. De Amerikaanse regering doorziet de situatie heel goed, daarom hebben ze deze stap ook gezet’. Desalniettemin gelooft hij dat het mogelijk is ‘pragmatisch te zijn en radicaal op hetzelfde moment’.

Pijnlijk

Volgens Rita María García Morris, directeur van het onafhankelijke Christelijk Centrum voor Reflectie en Dialoog moeten maatschappelijke organisaties de deur voor een verzoenende dialoog openhouden, hoe moeilijk en pijnlijk dat ook is. ‘Het is nooit makkelijk geweest om verschillen te erkennen.’

Door de hervormingen van Raúl Castro, op het vlak van ondernemen en investeren bijvoorbeeld, zijn relaties met andere landen, zoals in Latijns-Amerika, al eerder verbeterd. Er zijn zelfs onderhandelingen met de Europese Unie over samenwerking. De regering wil graag investeerders aantrekken, vooral in de speciale ontwikkelingszone Mariel.

Tegen die achtergrond raakten de VS steeds meer geïsoleerd in hun harde opstelling tegenover Cuba. Cuba werd officieel uitgenodigd voor de volgende Top van de Amerika’s, in Panama in april, ook al was Washington tegen. Door de huidige veranderingen kan die top juist een mogelijkheid worden voor Castro en Obama zijn om voort te bouwen op de directe dialoog, die begon met een telefoongesprek op dinsdag 16 december.

Het was geen verrassing dat paus Franciscus een bemiddelende rol had gespeeld in de dialoog. De dialoog tussen Castro en de Rooms-Katholieke Kerk in Cuba had al eerder geleid tot de vrijlating van tientallen politieke gevangenen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.