Worden dokters straks overbodig?

Een medische diagnose laten stellen, overal ter wereld. En dat in een mum van tijd, via een app op uw smartphone. Dat is wat de Britse bezielers van de app Babylon mogelijk willen maken. Een techniek die in vele opzichten ons dagelijks leven zou kunnen veranderen. En vooral van zij die moeilijk toegang krijgen tot medische zorgen. 

www.babylonhealth.com

Een investering van bijna zestig miljoen euro heeft Babylon, een Brits bedrijf gespecialiseerd in digitale gezondheidszorg, in april aangekondigd. Op die manier trachten ze zich te positioneren als echte wereldleiders op vlak van artificiële intelligentie en gezondheidsontwikkeling.

Maar hoe werkt de app precies? Via Babylon kan elk mens ter wereld zich registreren, een profiel aanmaken, en op die manier om medisch advies vragen. De alledaagse vragen worden automatisch beantwoord door de app zelf, een systeem dat zichzelf continu ontwikkelt dankzij de enorme hoeveelheid aan data die dagelijks binnenkomt.

www.babylonhealth.com

Zo ziet een conversatie eruit tussen de app en een patiënt

In Rwanda, waar men met moeite één arts per duizend inwoners treft, heeft reeds 10% van de volwassen bevolking zich ingeschreven op de app.

Het lijkt op een Messenger-gesprek waarin je informatie uitwisselt over je symptomen.

Babylon stelt je vragen als: ‘Welk symptoom baart je het meeste zorgen?’, waarna de robot dieper ingaat op de ernst van je kwaal. Op basis van je antwoorden, analyseert het algoritme duizenden medische literatuurstudies die ook door je huisarts verondersteld gekend zijn.

Deze vorm van artificiële intelligentie wil niet alleen het gevoel geven van een face-to-face gesprek met een geneeskundige, in slechts enkele minuten tijd voorziet de app je ook van een mogelijke diagnose.

Indrukwekkende opmars in Rwanda

Vooral in landen waar het moeilijker is om snel een bezoek bij de dokter te regelen, kan de app ongetwijfeld levens redden.

In Rwanda bijvoorbeeld, waar men met moeite één arts per duizend inwoners treft, heeft reeds 10% van de volwassen bevolking zich ingeschreven tijdens de eerste zes maanden dat Babylon werd gelanceerd, in 2014. Dat is een van de snelst groeiende technologische fenomenen in een ontwikkelingsland tot nu toe.

‘Als de app berust op wetenschappelijke, betrouwbare informatie lijkt het mij een verdienstelijke poging om zulke vormen van intelligentie verder te ontwikkelen.’

Volgens de bezieler van de app, Ali Parsa, worden de data waarover het systeem beschikt dagelijks verrijkt dankzij de duizenden interacties met mensen overal ter wereld. ‘We proberen om het systeem een aanzienlijke hoeveelheid data mee te geven, veel meer dan een menselijk brein aankan. Dat maakt het ontzettend nauwkeurig en “expert” in het stellen van medische diagnoses’, verklaart Parsa aan BBC.

Een team van gespecialiseerde dokters, allemaal met een gemiddelde van tien jaar ervaring, antwoordt live de meer complexe vragen via de app, en raadt vervolgens aan om al dan niet een afspraak te maken voor verdere opvolging.

Babylon is momenteel meer dan een miljoen keer gedownload, en kende wereldwijd een indrukwekkende stijging van het aantal gebruikers: zo’n 800.000 extra leden in enkele maanden. Kan artificiële intelligentie voor een revolutie zorgen binnen de medische sector?

Wantrouwen blijft

www.babylonhealth.com

In enkele ogenblikken maakt de app medisch advies mogelijk

Of mensen het zien zitten om rechtstreeks geholpen te worden door machines en ze in te ruilen voor hun traditionele huisarts, is een andere vraag.

‘Als de app berust op wetenschappelijke, betrouwbare informatie lijkt het mij een verdienstelijke poging om zulke vormen van intelligentie verder te ontwikkelen’, stelt Filip Cools, diensthoofd neonatologie van de UZ Brussel verbonden aan de VUB. ‘Al heb ik mijn twijfels over de haalbaarheid ervan. De oorzaak van pakweg hoofdpijn is ongetwijfeld verschillend naargelang de plek waar je woont. In Rwanda zal het niet om dezelfde redenen gaan als in België’, zegt hij.

Een onderzoek uitgevoerd door Ipsos toonde aan dat er enorm veel wantrouwen heerst tegenover de alsmaar verder automatiserende samenleving. Zelfrijdende auto’s, vervanging van jobs door robots of de teloorgang van menselijke interacties door interventies van machines blijven een grote bron van wantrouwen.

Een echte vertrouwensband scheppen zal wellicht heel wat tijd in beslag nemen, maar kan op termijn, meer nog dan enkel in Engeland, heel wat levens redden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.