Emiraten dulden geen religieus extremisme meer

De Verenigde Arabische Emiraten gaan hard optreden tegen haatmisdrijven. Wie veroordeeld wordt voor “takfirisme” of soennitisch extremisme riskeert voortaan tot tien jaar cel of de doodstraf, meldt het officiële persagentschap WAM.

  • Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan, kroonprins van Abu Dhabi en zijn broer Sheikh Khalifa (R)

De nieuwe wet bevat bepalingen om ‘mensen te beschermen, ongeacht hun herkomst, geloof of ras, tegen daden die zijn ingegeven door religieuze haat en intolerantie.’ Het is ook illegaal om te discrimineren tegen personen of groepen op basis van religie, kaste, doctrine, ras, huidskleur of etnische origine.

De islam is de officiële en belangrijkste religie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), met ongeveer 85 procent soennieten en 15 procent sjiieten. De grondwet voorzag al in vrijheid van godsdienst.

200 nationaliteiten

De nieuwe wetgeving kan op de goedkeuring rekenen van verschillende academici en experts in de Emiraten. ‘De wet maakt het mogelijk voor tweehonderd nationaliteiten in dit land om vreedzaam naast elkaar te leven’, stelt Mohammad Salem Al Kaabi, voorzitter van de VAE Vereniging voor Mensenrechten.

‘Ik denk dat zulke wetten dringend nodig zijn in alle landen’, zei hij tegen de krant The National.

Ook de Islamic European Council is opgetogen over het initiatief en roept de regeringen van islamitische landen, leden van de Organisation of Islamic Cooperation en VN-lidstaten op het voorbeeld te volgen.

Volgens zijn secretaris-generaal, Mohammed Al Bashari, is wetgeving die de laster tegen religies in alle islamitische landen strafbaar maakt noodzakelijk geworden, gezien de snelle regionale en internationale veranderingen die de wereldwijde vrede bedreigen.

De nieuwe antidiscriminatiewet in de Verenigde Arabische Emiraten verbiedt ook elke daad die als belediging van God, zijn profeten, heilige boeken, gebedsplaatsen of begraafplaatsen kan worden gezien.

Tolerantie

Hasan Al Subaihi en Taryam Al Subaihi, twee journalisten en commentatoren van The National, schrijven dat “religieuze discriminatie een wereldwijd probleem is en blijft”.

‘De Arabische wereld heeft zijn aandeel gehad in interne conflicten vanwege geloof. Veel van deze gevechten gaan verder dan de strijd tussen sjiieten en soennieten.’ Ze herinneren aan het feit dat er in het Midden-Oosten onder andere gemeenschappen van alawieten, berbers, kopten, joden, druzen, Assyriërs, sjiieten en soennieten leven.

‘De antidiscriminatiewet van president Sheikh Khalifa formaliseert wat de leiders van de VAE steeds hebben gepredikt: tolerantie. Die waarde is niet alleen deel van onze cultuur, maar ook van de islam’, concluderen de twee journalisten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.