Gestrand schip blijft gevaar voor Galapagoseilanden

Een gestrand schip kan nog altijd een ramp veroorzaken op de Galapagoseilanden, zegt de Ecuadoraanse overheid.

  • © Reporters De Galapaface 1 strandde op 150 meter van de kustlijn. © Reporters

Het schip, de Galapaface 1, liep op 9 mei vast voor San Cristóbal, een van de Galapagoseilanden, die Ecuadoraans gebied zijn. Het ligt op 150 meter van het strand van Punta Carola.

De romp is gebarsten. De machinekamer liep daardoor onder.

Vervuilende producten

De 70.000 liter dieselbrandstof is ondertussen verwijderd, maar in het ruim bevinden zich nog steeds meer dan 1000 ton motorolie en andere vervuilende producten. Als het schip zinkt, kunnen die tot een ramp leiden, zegt het Bestuur van het Nationaal Park Galapagos.

De Ecuadoraanse regering kondigde daarom de noodtoestand af. Als gevolg daarvan zijn twee toeristische zones gesloten, Punta Carola en Cerro Tijeretas.

Reddingswerkers willen nu water uit het schip halen en scheuren dichtlassen en vervolgens het schip wegslepen.

Darwin

In 2001 strandde een olietanker op ongeveer dezelfde plaats. De gelekte brandstof vernietigde onder meer de iguanapopulatie.

De Galapagoseilanden liggen in de Stille Oceaan op duizend kilometer van Ecuador.

Ze speelden een belangrijke rol in de totstandkoming van de evolutietheorie van Charles Darwin (1809-1882). Toen de jonge Darwin de archipel bezocht, merkte hij dat onder meer de schildpadden op de verschillende eilanden telkens anders waren, afhankelijk van het voedsel dat beschikbaar was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.