Grootste steenkoolbedrijf ter wereld financierde klimaatontkenners

Peabody Energy, het grootste particuliere steenkoolbedrijf ter wereld, financierde heel wat invloedrijke groepen van klimaatontkenners. Dat blijkt uit onderzoek van The Guardian.

  • Peabody Energy (CC BY 3.0) Er bestonden al sterke vermoedens over de financiering van klimaatontkenners, maar de omvang van de financiering heeft zelfs de meeste klimaatactivisten verrast. Peabody Energy (CC BY 3.0)

De Britse krant vond in gerechtsdocumenten bewijzen voor de financiering van minstens twintig belangrijke groepen die twijfel zaaien over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Het gaat onder meer om lobbygroepen en denktanks. Ook wetenschappers als Richard Lindzen en Willie Soon staan op de lijst.

Het Amerikaanse Peabody gaf ook dubbel zoveel aan Republikeinse groepen als aan Democratische. Republikeinen staan veel sceptischer tegenover de klimaatverandering die door de mens is veroorzaakt en vallen president Obama’s klimaatplannen steevast zwaar aan.

Faillissement

Peabody zit in moeilijke papieren. In april vroeg de multinational het faillissement aan. Het is in documenten voor deze zaak dat journalisten van The Guardian de financiering van klimaatontkenners ontdekten.

Er bestonden al sterke vermoedens over dergelijke praktijken maar de omvang van de financiering heeft zelfs de meeste klimaatactivisten verrast. Volgens Kert Davies van het Climate Investigation Center is er geen bedrijf ter wereld dat zoveel groepen van klimaatontkenners financierde.

Vorig jaar toonde een rapport van de Union of Concerned Scientists (UCS) aan dat de belangrijkste Amerikaanse en Europese oliebedrijven al minstens sinds 1981 wisten dat de CO2-uitstoot de aarde opwarmt. Toch spendeerden ze ook nadien miljoenen om wetenschappers te financieren die de klimaatverandering negeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.