Honderden weeskinderen verwaarloosd in Mexico

Steeds vaker duiken schandalen op over de toestand in Mexicaanse weeshuizen. Kinderen worden er massaal verwaarloosd. De overheid schiet tekort, zeggen experts.

  • © Mr TGT Volgens de organisatie Red Latinoamericana de Acogimiento Familiar zijn er 400.000 minderjarigen die geen ouderlijk toezicht hebben; daarvan leven er 100.000 op straat © Mr TGT

‘De overheid heeft een achterstand van dertig jaar in haar beleid voor kinderrechten.’

Het laatste schandaal kwam vorige maand aan het licht. Het gerecht maakte toen bekend dat het 492 kinderen had gered uit een opvangcentrum in Zamora. Ze leefden er in erbarmelijke omstandigheden, werden mishandeld en seksueel misbruikt. Op 30 juli werd het centrum definitief gesloten. De zes medewerkers worden vervolgd.

In juni had de overheid ook al eens 33 kinderen en 10 meerderjarige jongeren uit een weeshuis in Puebla gehaald. Er waren aanwijzingen dat de directeur hen misbruikte.

In 2011 waren al eens 19 kinderen bevrijd in Mexico-Stad; ze waren met de dood bedreigd om te vermijden dat ze klacht zouden indienen. Twee jaar voordien waren 126 minderjarigen gered en was de verdwijning van 15 andere opgemerkt; 3 van hen zijn nog steeds vermist.

Geen toezicht

Wettelijk gezien moet het ministerie van Volksgezondheid toezicht houden op de weeshuizen maar in de praktijk gebeurt dat bijna niet.

‘De overheid heeft een achterstand van dertig jaar in haar beleid voor kinderrechten. Nooit was er toezicht op deze instellingen’, zegt Martín Pérez, directeur van de organisatie Red por los Derechos de la Infancia (Netwerk voor Kinderrechten).

‘De situatie is ernstig’, zegt ook Laura Martínez, directeur van een weeshuis in Irapuato. ‘Er bestaat geen nationaal register. Niemand weet waar de kinderen zich bevinden, wie hen opvangt, welke methode men hanteert. We zouden gereguleerd en gecontroleerd moeten worden maar dat gebeurt niet.’

100.000 kinderen op straat

Mexico telt 45 miljoen minderjarigen. Er bestaan 700 openbare en private weeshuizen, die 30.000 kinderen opvangen. Volgens de organisatie Red Latinoamericana de Acogimiento Familiar zijn er 400.000 minderjarigen die geen ouderlijk toezicht hebben; daarvan leven er 100.000 op straat.

Al meer dan tien jaar dringen internationale instanties bij Mexico aan op maatregelen. In 2006 bijvoorbeeld toonde het VN-Kinderrechtencomité zich bezorgd over het hoge aantal kinderen dat naar private instellingen ging zonder dat de overheid daar controle over had. Het comité vroeg Mexico een gegevensbank aan te leggen.

In mei en juni volgend jaar gaat het comité, dat uit achttien experts bestaat, Mexico evalueren.

In oktober dit jaar al brengt Rosa María Ortiz, de kinderrechtenverantwoordelijke van de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie, een bezoek aan Mexico om een rapport op te maken over de situatie in het land. Die commissie is een instelling van de Organisatie van Amerikaanse Staten.

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.