Inwoners failliet Detroit zitten nu ook zonder water

Duizenden inwoners van de failliete Amerikaanse stad Detroit zijn afgesloten van water. Activisten  doen een beroep op de Verenigde Naties om het ‘recht op water’ te beschermen, iets wat meestal alleen gebeurt bij crises in sloppenwijken en afgelegen dorpen in Azië, Afrika of Latijns-Amerika.

Albert Duce (CC BY-SA.0)

Het is voor het eerst dat activisten en niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) de VN vragen te interveniëren in een van de rijkste landen in de wereld. “Ik heb Detroit een paar weken geleden bezocht en was hevig ontdaan”, zegt Maude Barlow, oprichter van het Blue Planet Project, een groep die pleit voor water als mensenrecht.

Ze wijst erop dat bij duizenden mensen, vooral Afro-Amerikanen, het water meedogenloos is afgesloten. Gezinnen met kinderen, ouderen en zieken, kunnen zich niet wassen, hun wc niet doorspoelen of thuis koken. “De is de ergste schending van het recht op water die ik ooit gezien heb buiten de sloppenwijken in de armste landen in het Zuiden”, zegt Barlow.

In maart kondigde het Departement voor Water en Riolering (DWSD) plannen aan om het water af te sluiten bij 1.500 tot 3.000 bewoners per week, als ze hun waterrekeningen niet betalen. Afgelopen dinsdag keurde de stad een stijging van de waterprijs met 8,7 procent goed. Volgens een document van DWSD hebben meer dan 80.000 mensen een betalingsachterstand. Duizenden gezinnen zitten al zonder water, en er zullen er naar verwachting nog duizenden volgen. Detroit telt 680.000 inwoners.

Mismanagement

Een groep ngo’s heeft nu een beroep gedaan op de speciale VN-rapporteur voor het Mensenrecht op Veilig Drinkwater en Sanitatie, Catarina de Albuquerque, in de hoop dat zij kan helpen de crisis op te lossen. De ngo’s doen verder een beroep op de staat Michigan (waar Detroit ligt) en de Amerikaanse regering om het recht op water en sanitatie te respecteren.

Mary Grant, onderzoeker bij Food & Water Watch, een groep in Washington DC, zegt dat de povere sociale bijstand die er bestaat, niet voldoende is voor mensen om alle huishoudkosten te betalen. “Armen betalen relatief meer van hun inkomen aan water dan rijken en de waterprijzen stijgen ook nog eens.”

Die stijging wordt veroorzaakt doordat de federale overheid de laatste decennia steeds minder uitgeeft aan waterinfrastructuur, systemen aan het einde van hun levensduur zijn en de waterkwaliteitseisen hoger zijn geworden.

In Detroit, een stad die ooit een bloeiende auto-industrie had, heeft de werkloosheid een recordhoogte bereikt en 40 procent van de bevolking leeft in armoede. De waterprijs is de afgelopen tien jaar met 119 procent gestegen. “Door jaren van corruptie en mismanagement, bezuinigingen op infrastructuur en sociale zekerheid, is de stad nu failliet en niet meer in staat voor haar burgers te zorgen”, zegt Grant.

Jaren van neoliberaal beleid, deregulering en privatisering hebben volgens haar geleid tot het vertrek van bedrijven en welvaart. “De armsten en meest kwetsbaren kunnen nu opdraaien voor de gevolgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.