Luchtvervuiling veroorzaakt 2,7 miljoen vroeggeboortes per jaar

Luchtvervuiling leidt niet enkel tot voortijdig sterven, maar ook tot vroeggeboorte. Elk jaar veroorzaakt vuile lucht wereldwijd zo’n 2,7 miljoen vroeggeboortes, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van York.

  • César Rincón CC BY 2.0 César Rincón CC BY 2.0

Vroeggeboorte – als de baby voor 37 weken zwangerschap geboren wordt -kan heel wat oorzaken hebben, van de leeftijd van de moeder tot ziekte en sociale factoren zoals armoede. Maar uit recent onderzoek bleek al dat ook luchtvervuiling een rol kan spelen.

Nu hebben wetenschappers van het The Stockholm Environment Institute (SEI) en de Universiteit van York berekend dat in 2010 naar schatting 2,7 miljoen vroeggeboortes in verband konden worden gebracht met blootstelling aan fijnstof.

14,9 miljoen vroeggeboortes in Europa

In dat jaar werden wereldwijd in totaal zo’n 14,9 miljoen kinderen te vroeg geboren -zo’n 4 tot 5 procent in Europese landen, stellen de auteurs in het tijdschrift Environment International. In Afrika en Zuidoost-Azië ligt dat percentage veel hoger, tussen 15 tot 18 procent.

‘Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig kan schaden’

‘Deze studie toont aan dat luchtvervuiling niet alleen schadelijk is voor mensen die de lucht rechtstreeks inademen, maar ook de baby in de baarmoeder ernstig kan schaden’, zegt hoofdauteur Chris Malley van de Universiteit van York.

‘De vroeggeboortes die in verband gebracht worden met die blootstelling dragen niet alleen bij aan sterfte bij vroeggeboren kinderen, maar kunnen ook later in hun leven effect hebben.’

 

Ontstekingen in de baarmoeder

De wetenschap heeft nog niet de volledige impact van fijnstof en andere luchtvervuiling op de zwangerschap in kaart gebracht.

Vorig jaar bleek wel al uit Amerikaans onderzoek dat luchtvervuiling zelfs in lage concentraties het risico op ontstekingen in de baarmoeder doet toenemen. Ontsteking in de baarmoeder is een van de belangrijkste oorzaken van vroegtijdige geboorte.

De studie in Environmental Health Perspectives stelde ook vast dat de blootstelling aan luchtvervuiling ernstige ontwikkelingsproblemen kan veroorzaken, die kinderen hun leven lang kunnen achtervolgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.