Meerderheid EU-landen verwerpt ggo's

Meer dan de helft van de 28 EU-lidstaten en 4 regio’s hebben er al voor gekozen om uit het Europese stelsel voor genetisch gemanipuleerde organismen (ggo’s) te stappen. Ze hebben beslist geen commerciële teelt van ggo’s op hun grondgebied toe te laten.

  • Shawn Nystrand (CC BY-SA 2.0) Het enige ggo-gewas dat momenteel goedgekeurd is in de EU is de pesticiden producerende maïsvariant MON810. Shawn Nystrand (CC BY-SA 2.0)

Op dit moment hebben al tien landen laten weten dat ze geen ggo-teelt zullen toelaten.

In maart van dit jaar werd in de Europese Unie een akkoord gesloten over de toelating van ggo’s op Europees grondgebied. Lidstaten kregen wel de mogelijkheid om uit de regeling te stappen en ggo’s op hun eigen grondgebied te verbieden. Nu lijkt het er op dat steeds meer landen beslissen om uit het systeem te stappen.

Op dit moment hebben al tien landen formeel laten weten aan de Europese Commissie dat ze geen ggo-teelt zullen toelaten: Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Letland, Litouwen, Nederland en Polen.

Ook de regio’s Schotland, Wales, Noord-Ierland en Wallonië hebben dat al gedaan. Verklaringen in de media wijzen er op dat Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Italië en Slovenië hetzelfde zullen doen.

Maïs

Dat brengt het totale aantal op vijftien lidstaten en vier regio’s, samen goed voor 65 procent van de Europese bevolking en ook 65 procent van het landbouwareaal. Het verbod heeft momenteel enkel betrekking op het enige ggo-gewas dat momenteel goedgekeurd is in de EU, de pesticiden producerende maïsvariant MON810. Op termijn kunnen ook zeven andere maïsvarianten die momenteel onderzocht worden onder het verbod vallen.

‘Een duidelijke meerderheid van Europese regeringen verwerpt de pogingen van de commissie om ggo-gewassen te laten goedkeuren’, zegt Franziska Achterberg van de milieuorganisatie Greenpeace. ‘Ze hebben geen vertrouwen in de veiligheidsmechanismen van de EU en hebben er terecht voor gekozen om hun landbouw en voedselvoorziening te beschermen. Het Europese systeem is alleen te herstellen als de commissie de pauzeknop indrukt voor nieuwe goedkeuringen voor ggo-gewassen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.