'Miljardensmokkel is brandstof voor Congolese conflicten'

Grondstoffen ter waarde van meer dan een miljard dollar per jaar vormen de brandstof voor de aanhoudende conflicten in de Democratische Republiek Congo. Opbrengsten die de regio zouden kunnen helpen ontwikkelen, gaan massaal naar de internationale georganiseerde misdaad. Dat zegt het VN-milieuagentschap UNEP in een nieuw rapport. 

  • ENOUGH Project (CC BY-NC-ND 2.0) Goud is de belangrijkste smokkelwaar, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 120 miljoen dollar (111 miljoen euro). ENOUGH Project (CC BY-NC-ND 2.0)

Het oosten van Congo is een van de rijkste gebieden ter wereld wat betreft hout, bedreigde diersoorten en vooral grondstoffen als goud, koper en kobalt, diamanten, nikkel en uranium. Maar die rijkdom bracht het land tot nog toe vooral armoede en geweld, stelt UNEP .

‘Gemilitariseerde criminele groepen met internationale vertakkingen zijn betrokken in de smokkel op grote schaal van delfstoffen, hout en producten van bedreigde diersoorten zoals ivoor’, stelt het rapport. De smokkel uit het oosten van de DRC is volgens het agentschap goed voor zo’n 1,3 miljard dollar (1,2 miljard euro) per jaar.

Brandstof voor conflict

Criminele bendes hanteren een verdeel-en-heers strategie om te vermijden dat één rebellengroep te groot wordt en de handel kan domineren.

Het overgrote deel van de winst gaat naar het buitenland. Een fractie, zo’n 13 miljoen dollar per jaar, wordt in het oosten van de DRC zelf verdiend, maar spekt er de kas van gewapende groepen die baat hebben bij het conflict.

UNEP verzamelde bewijzen dat de inkomsten naar minstens 25 gewapende groepen gaan, die controle proberen te verwerven over lucratieve gebieden en het conflict aanwakkeren.

‘Dit inkomen vormt de bron voor het loon van de minstens achtduizend gewapende rebellen, en stelt verslagen of ontwapende groepen in staat om telkens opnieuw op te duiken en de regio te destabiliseren’, stelt het rapport.

Goud is de belangrijkste smokkelwaar, goed voor een jaarlijkse opbrengst van 120 miljoen dollar (111 miljoen euro). Criminele bendes hanteren een verdeel-en-heers strategie om te vermijden dat één rebellengroep te groot wordt en de handel kan domineren.

Ontwikkeling

‘We moeten goud omzetten in belastingen en belastingen in ontwikkeling.’

‘Er is geen enkele ruimte voor twijfel’, zegt UNEP-directeur Achim Steiner. ‘Milieumisdrijven zijn ernstig en vragen om een even ernstig antwoord. Milieumisdrijven vormen niet alleen een inbreuk op het internationaal recht en een bedreiging voor de vrede en stabiliteit, maar ze ontnemen landen ook cruciale inkomsten die gespendeerd kunnen worden aan duurzame ontwikkeling en het uitroeien van armoede. ‘

De Monusco-vredesmacht in de regio telt twintigduizend manschappen en is daarmee de grootste VN-vredesmissie.

‘De rijkdommen die nu verloren gaan aan criminele bendes en de voortzetting van het conflict zouden gebruikt kunnen zijn om scholen, wegen, ziekenhuizen en een toekomst voor het Congolese volk te bouwen’, zegt Martin Kobler, hoofd van de VN-vredesmacht  in de DRC. ‘Beeld u in dat we honderden miljoenen dollars van die inkomsten zouden kunnen gebruiken om leerkrachten en artsen te betalen en investeringen in bedrijven en toerisme te promoten. We moeten goud omzetten in belastingen en belastingen in ontwikkeling.’

Het rapport breekt een lans voor betere samenwerking in de regio en informatie-uitwisseling tussen de VN-blauwhelmen en de Congolese politie en Milieudienst ICCN om  natuurgebieden  beter te beschermen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.