Hypocrisie bij schaliegaswinning: pinkwashing

Schaliegasproducent Baker Hughes krijgt de wind van voren omdat het met roze boorkoppen meewerkt aan een campagne tegen borstkanker. Hypocriet, zeggen critici, omdat bij schaliegaswinning kankerverwekkende chemicaliën worden gebruikt. Ze spreken van ‘pinkwashing’.

  • Bakerhughes.com 'Er is een hoger kankerrisico is voor omwonenden van gasbronnen in vergelijking met mensen die verder af wonen.' Bakerhughes.com

Wetenschappelijke studies hebben de voorbije jaren een verband aangetoond  tussen schaliegasboringen en borstkanker.

Het bedrijf Baker Hughes, een van de grootste schaliegasproducenten ter wereld, kondigt op zijn website aan dat het duizend boorkoppen roze schildert om aandacht te vragen voor kankeronderzoek en de zoektocht naar geneesmiddelen. Het bedrijf doet ook een donatie van 100.000 dollar (79.000 euro) aan de Susan G. Komen Foundation, de grootste en bekendste borstkankerorganisatie in de VS.

Maar dat initiatief lokt scherpe reacties uit, omdat wetenschappelijke studies de voorbije jaren een verband aangetoond hebben tussen schaliegasboringen en borstkanker. Zo bleek in 2012 al uit een studie door de Universiteit van Colorado dat er ‘een hoger kankerrisico is voor omwonenden van gasbronnen in vergelijking met mensen die verder af wonen.’ Ook in Texas kwamen zowel de Universiteit van Texas als het ministerie van Volksgezondheid tot de conclusie dat het aantal gevallen van borstkanker hoger ligt rond boorputten.

Pinkwashing

Schaliegas wordt gewonnen via ‘fracking’, een praktijk waarbij stoom en chemicaliën onder hoge druk in de grond worden gepompt om gesteente te breken. Bij die chemicaliën zijn ook kankerverwekkende stoffen zoals benzeen.

De critici spreken van pinkwashing, naar analogie met ‘greenwashing’, bedrijven die zich milieuvriendelijker voor doen dan ze in werkelijkheid zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Komen Foundation beschuldigd wordt van ‘pinkwashing’. In 2011 moest het een parfum veranderen nadat was gebleken dat er giftige stoffen in verwerkt waren. Het jaar ervoor had de organisatie al een blunder begaan door samen te werken met fastfoodketen KFC. Een vetrijk dieet en obesitas zijn een van de risicofactoren voor borstkanker.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.