Volgens ontwikkelaars een noodzakelijk project om de rechtstaat te beschermen
Nieuwe website brengt dodelijk politiegeweld in kaart
IPS
16 mei 2024
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
Betoging tegen politiegeweld in Montreal, Canada (archief, 2014)
© Gerry Lauzon / Flickr (CC BY 2.0)
Een grootschalig nieuw onderzoeksproject en bijbehorende website wil het gebruik van dodelijk geweld door politieagenten over de hele wereld in kaart brengen. Volgens de ontwikkelaars, onder wie wetenschappers van de UGent en de Universiteit van Groningen, is dat nodig om de rechtsstaat te beschermen.
Het project Monitoring Lethal Force zal de frequentie van het gebruik van dodelijk geweld door politie- en ordediensten in kaart brengen. Daarnaast moet de website ook inzicht bieden in de regelgeving rond politiegeweld en de rechten van slachtoffers.
Dat moet volgens de ontwikkelaars - een internationaal team van experts - via debat en onderzoek de praktijk van politiewerk verbeteren.
Cijfers vergelijken
Er is verbazingwekkend weinig bekend over hoe vaak dodelijk geweld gebruikt wordt door ordediensten wereldwijd, zeggen de makers. Bestaande monitoringsinstrumenten richten zich vaak op dodelijk politiegeweld in specifieke landen of steden. Ze laten bovendien meestal geen vergelijkingen toe tussen rechtsgebieden, en kunnen geen patronen of trends in de loop van de tijd opsporen.
De nieuwe website bevat informatie over de regels in elk land over hoe politie en andere rechtshandhavers dodelijk geweld mogen gebruiken en de officiële beleidsrichtlijnen van hoe verschillende landen omgaan met zulke sterfgevallen en de registratie ervan. Daarnaast zijn er ook vergelijkende indexen van het gebruik van dodelijk geweld.
De website biedt momenteel al gegevens over Nederland, Australië, Brazilië, Chili, Colombia, El Salvador, Engeland, Wales, Frankrijk, Jamaica, Mexico, de Filipijnen, Sierra Leone en Venezuela. De bedoeling is dat andere landen zich zo snel mogelijk aansluiten om de dataset te vergroten.
Eén van de ontwikkelaars, professor Abi Dymond van de Britse Universiteit van Exeter, hoopt dat de website ‘nuttige internationale vergelijkingen zal maken en uiteindelijk zal bijdragen aan het verbeteren van het beleid en de praktijken rond het gebruik van dodelijk politiegeweld, met inbegrip van het vergroten van de transparantie, het helpen voorkomen van toekomstige sterfgevallen en het verbeteren van de verantwoordingsplicht wanneer er sterfgevallen zijn.’