Obama geeft jongeren belangrijke opdracht in Bozar

In zijn speech in Bozar maakte de Amerikaanse president Obama met enkele opvallende keuzes impliciet duidelijk dat wij nog iets kunnen leren van de Amerikaanse mentaliteit. Obama legde een sterke focus op onze Europese waarden en riep jongeren op de kracht van die waarden te bepalen. “Jongeren kiezen waar het naartoe gaat met Europa, Amerika en de wereld.”

  • © White House/Pete Souza President Obama drinkt een thee in de coulissen, net voor zijn speech in Bozar. © White House/Pete Souza

Na zijn bezoek aan Waregem heeft de Amerikaanse president Barack Obama in de Brusselse Bozar te Brussel een speech gegeven. De Amerikaanse mentaliteit kwam daar opvallend naar voren als je eens rondkeek in de zaal. Jonge studenten en ministers stonden broederlijk naast elkaar aan te schuiven voor de strenge veiligheidscontroles. Hoewel op dit soort elitaire evenement doorgaans enkel rijke vijftigers in pak worden aangetroffen, had men hier een opvallend statement gemaakt door jongeren kansen te geven.

Talent kansen gunnen

Op die manier huldigde de president, die er zelf zo veel aan gehad heeft, de bekendste Amerikaanse waarde: niet wie connecties heeft, maar talent kansen gunnen. De keuze zich te laten introduceren door het jonge, onbekende talent Laura Hemmati illustreerde dat principe.

Toch had Obama het niet bepaald over die mentaliteit, maar over de Europese waarden waarmee we Amerika’s founding fathers hebben geïnspireerd en die we bijgevolg uitdragen over heel de wereld. Dat het iets bijzonders en uniek is: op dezelfde bodem waar honderd jaar geleden een hele generatie de dood vond in de oorlog, erin slagen de kiem te planten voor een mentaliteit van samenwerking. Te vechten met idealen, niet met militaire kracht.

Founding Fathers anno 2014

Toch mogen we die principes nooit als een evidentie gaan bekijken, benadrukte president Obama. De jongeren die aanwezig zijn, zijn opgegroeid met minder conflict, en meer welvaart en vrijheid dan ooit. Dat fenomeen is echter niet begrensd door hun gemeenschap of land. Willen we werken aan een betere toekomst, dan dienen we dit ook uit te dragen buiten Europa. Net als Amerika’s founding fathers destijds, aldus Obama.

Die opvatting trok hij door naar het conflict in Oekraïne. Door de Krim met militaire macht te bezetten, negeert de Russische president Poetin “alles wat Wereldoorlog I ons geleerd heeft, namelijk dat het niet meer werkt om op die manier aan grenzen, beslissingen en vrijheid te raken. Er zijn sommige dingen zijn die angst, politieknuppels en traangas niet kunnen kapotmaken”, citeerde Obama een Oekraïens meisje. Hij legitimeerde zo dat het nodig was in te grijpen, maar wel op een diplomatische manier. Door dialoog.

Entreekaartje met opdracht

Obama gaf woensdagavond een geweldige kans aan young potentials, maar wel met een opdracht. Die luidt dat ze er niet op moeten rekenen dat een ander het doet, maar dat het de jongeren zijn die kiezen waar het naartoe gaat met Europa, Amerika en de wereld. En dat zij het dus zijn die de draagwijdte en kracht van die Europese waarden bepalen.

© 2014 – C.H.I.P.S. StampMedia – Louise Willocx

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.