Palestijnse kinderen doelwit Israëlische arrestatiecampagne

Meer dan 150 Palestijnse kinderen worden momenteel door Israël vastgehouden op verdenking van ‘veiligheidsovertredingen’ in de door Israël bezette gebieden en in Israël zelf, meldt vrijwilligersorganisatie Military Court Watch.

  • Montecruz Foto (CC BY-SA 2.0) In veel gevallen zou de strafwet voor minderjarige Palestijnen strenger zijn dan voor volwassen Israëli's. Montecruz Foto (CC BY-SA 2.0)

Meer dan 150 Palestijnse kinderen worden momenteel door Israël vastgehouden op verdenking van ‘veiligheidsovertredingen’ in de door Israël bezette gebieden en in Israël zelf, meldt vrijwilligersorganisatie Military Court Watch.

Volgens de groep gaat het in 47 procent van de gevallen om kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten in strijd met de Conventie van Genève, omdat familie en wettelijke vertegenwoordigers uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever beperkte mogelijkheden hebben hen te bezoeken.

De 14-jarige Malak al Khatib, een van de jongste Palestijnse gedetineerden en één van de weinige meisjes, werd op 13 februari vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Ze had twee maanden vastgezeten. Details over de zaak kwamen pas naar buiten nadat Israël een spreekverbod over de zaak had opgeheven na een campagne voor haar vrijlating.

Het tenger gebouwde, donkerharige meisje uit Beitin, bij Ramallah, werd in december gearresteerd en beschuldigd van het gooien van stenen en bezit van een mes. Al Khatib beweert echter dat ze onder dwang een bekentenis heeft afgelegd. Ze kreeg twee maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van ongeveer 1.300 euro.

Dwang

‘Mijn arm werd gebroken toen militairen me sloegen bij de arrestatie.’

Defence for Children International Palestine (DCIP) stelt dat in december vorig jaar tien Palestijnse kinderen tussen tien en vijftien jaar oud zijn opgesloten.

Het komt echter ook voor dat kinderen jonger dan tien jaar worden gearresteerd. Volgens DCIP arresteren Israëlische troepen jaarlijks zo’n duizenden kinderen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het grote aantal Palestijnse kinderen dat gearresteerd wordt, baart mensenrechtenorganisaties echter niet de meeste zorgen. Wel de behandeling tijdens detentie. In 2013 werd het VN-kinderfonds Unicef aangevallen door Israëlische critici na publicatie van het rapport Children in Israeli Military Detention. In dat rapport werden de Israëlische autoriteiten beschuldigd van ‘intimidatie, bedreiging en fysiek geweld’ om bekentenissen van Palestijnse kinderen af te dwingen.

‘Kinderen werden bedreigd met de dood, fysiek geweld, eenzame opsluiting en aanranding, van henzelf of familieleden’, staat in het rapport. Twee Palestijnse jongens uit het vluchtelingenkamp Jelazon bij Ramallah, beweren dat ze zijn geslagen tijdens een verhoor. Ze werden veroordeeld voor het gooien van stenen en molotovcocktails naar Israëlische militairen en kolonisten.

Ook bij de arrestatie zou volgens de jongens veel geweld zijn gebruikt. ‘Mijn arm werd gebroken toen militairen me sloegen bij de arrestatie’, zegt één van de twee, Khalil Khaled Nakhli (17). Zijn vriend Ahmed Othman (17) stelt dat hij bij de arrestatie hard met geweerkolven op zijn hoofd geslagen is. Een litteken op zijn hoofd zou hier het bewijs van zijn.

Twee maten

‘Palestijnse kinderen krijgen beperkte rechten en bescherming.’

Mensenrechtenorganisaties beweren dat Palestijnse minderjarigen erg hard behandeld worden in vergelijking met Israëlische. ‘Twee kinderen, van joodse en Palestijnse afkomst, die beschuldigd worden van dezelfde daden, zoals het gooien van stenen, kunnen een substantieel verschillende behandeling verwachten door twee gescheiden juridische systemen’, zegt de Associatie voor Burgerrechten in Israël (ACR) in het recent gepubliceerd rapport One Rule, Two Legal Systems: Israel’s Regime of Laws in the West Bank.

‘Het Israëlische kind zal de uitgebreide rechten en bescherming krijgen die van toepassing is op minderjarigen onder de Israëlische wet. Palestijnse kinderen krijgen beperkte rechten en bescherming, onvoldoende om het fysieke en mentale welbevinden te garanderen. Er wordt geen rekening gehouden met de unieke behoeften van een minderjarige’, staat in het rapport. In veel gevallen zou de strafwet voor minderjarige Palestijnen strenger zijn dan voor volwassen Israëli’s.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Bert Laon

Detentie van Palestijnen onder de 18 jaar, daarover gaat het. Zo’n berichtgeving is eenzijdig als je niet vermeldt dat de Palestijnen kindsoldaten inzetten: http://en.wikipedia.org/wiki/Child_suicide_bombers_in_the_Israeli%E2%80%…

Aub, stop met deze haatdragende berichtgeving. U levert munitie aan extremisten. Wat horen we telkens weer, ook bij de schutter van Kopenhagen: “hij was woedend op Israël”.
Dit forum wakkert die woede onophoudelijk aan met eenzijdige berichtgeving, door het systematisch voorstellen van de Palestijnen als slachtoffers, en de Joden als meedogenloze agressieve daders. Kan die berichtgeving echt niet gebalanceerder? Moet het altijd gaan over de Palestijnen, terwijl er zoveel ander en erger onrecht in de wereld is?
Ik kan u ook van harte de opinie aanbevelen die vandaag in dS stond: http://www.standaard.be/cnt/dmf20150216_01532401

Deze opinie stelt wat ik al lang beweer: we moeten ophouden met moslims altijd maar als slachtoffers voor te stellen. De media moeten ophouden met die eenzijdige berichtgeving over het Israëlisch-Palestijns conflict. Je versterkt het slachtoffergevoel dat toch al vaak sterk aanwezig is in de Arabisch-islamitische cultuur. Je levert zo enkel munitie aan extremisme. Je wakkert enkel haat aan tegen de Joodse medeburgers.
Wie is vandaag in onze West-Europese maatschappijen het doelwit? Wie moet er over zijn schouder kijken wanneer hij ‘s nachts op straat loopt? Wie moet er doodsangsten uitstaan wanneer de kinderen naar school gaan? Want de kinderen zelf zijn het doelwit! Juist, de Joden, niet de moslims. Ondanks de aanhoudende berichtenstroom over uit de hand lopende islamofobie. Stop aub met bevolkingsgroepen tegen mekaar op te zetten.

J. v/d V.

Beter schrijf je over de kinderen van de Yezidi’s die onthoofd worden. Dat gebeurdt dagelijks. Beter schrijf je ook over de jonge meisjes die door het I.S. tuig dagelijks zolang verkracht worden dat het matras waarop dat gebeurt stinkt en doordrenkt is van bloed en mannelijk zaad.

LEES OOK

Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Andrew E. Larsen (CC BY-ND 2.0)
Eén op de vijf inwoners van Israël is Arabisch, of Palestijns.
© REUTERS/Mohamad Torokman
Vandaag beginnen zo’n 1.600 Palestijnen in Israëlische gevangenissen aan de drieëndertigste dag van een collectieve hongerstaking.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.