Recordaantal activisten omgebracht in 2015

In 2015 werden wereldwijd maar liefst 185 land – en milieuactivisten vermoord in 16 verschillende landen. Dat staat in een rapport van de Londense milieuorganisatie Global Witness.

  • Caroline Bennett / Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0) Activist Emergildo Criollo in Ecuador voert actie tegen de vervuiling door Chevron in de de Amazone Caroline Bennett / Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)

Meer dan drie mensen per week werden in 2015 omgebracht terwijl ze hun grond, bossen en rivieren beschermden tegen destructieve industrieën. Dat is het hoogste aantal sinds 2002, het jaar waarin Global Witness startte met het verzamelen van data.

De ngo Global Witness roept daarom op om het escalerende geweld dringend een halt toe te roepen en het kwalijke fenomeen onder internationale aandacht te brengen.

Zo was er vorig jaar in Honduras de casus Berta Caceres: een milieuactiviste die haar jarenlang verzet tegen de bouw van de hydro-elektrische Agua Zarcadam met haar leven moest bekopen.

De vermoedelijke opdrachtgevers van de moord werden nog altijd niet berecht, omdat ze banden zouden hebben met het Hondurese leger en het bedrijf dat de dam bouwde. Een onafhankelijk internationaal onderzoek moet nu uitsluitsel brengen.

Kwetsbaarheid

Het geval Berta Caceras toont hoe kwetsbaar land – en milieuactivisten geworden zijn. Tegen de achtergrond van milieubehoud speelt zich ook een strijd voor het behoud van mensenrechten af.

Gemeenschappen die zich inzetten voor het behoud van hun grond, bossen en rivieren komen in het vaarwater van bedrijven, staten en een veeleisende markt.

Hele gemeenschappen die zich inzetten voor het behoud van hun grond, bossen en rivieren komen in het vaarwater van bedrijven, staten en een veeleisende markt.

Dat die belangenconflicten vaak een bloedige afloop kennen, bewijst het hoge dodenaantal in verschillende landen. Brazilië (50 doden), de Filipijnen (33 doden) en Colombia (26 doden) kregen het het zwaarst te verduren. Het werkelijke dodenaantal ligt waarschijnlijk nog hoger, aangezien veel moorden plaatsvinden in afgelegen dorpen of regenwouden.

In conflicten over mijnbouw, landbouw, hydro-elektrische dammen en houtkap werden de meeste slachtoffers gemaakt. In 2015 was 40 procent van de slachtoffers afkomstig van de inheemse bevolking.

Straffeloosheid

Terwijl straffeloosheid regeert, klinkt de stem tot criminalisering van protest van activisten steeds luider, stelt Global Witness. Vooral in Afrika gebruiken overheden en invloedrijke bedrijven hun macht om de publieke opinie tegen land – en milieuactivisten te keren, door hen de stempel ‘anti-ontwikkeling’ mee te geven.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.