Sea Shepherd krijgt 8,3 miljoen euro voor sneller schip

Milieuorganisatie Sea Shepherd heeft 8,3 miljoen euro gekregen op het jaarlijkse Goed Geld Gala in Amsterdam. De grootste donatie in de geschiedenis van de organisatie gaat naar een gloednieuw, snel schip om walvisvaarders op te sporen.

  • JJ Harrison (CC BY-SA 3.0) De futuristische speedboot Ady Gil van Sea Shepherd werd in 2010 zwaar beschadigd na een aanvaring met een walvisvaarder. JJ Harrison (CC BY-SA 3.0)

Sea Shepherd bindt al sinds 2002 elk jaar de strijd aan met illegale walvisvaarders in de Zuidelijke Oceaan. Maar de organisatie beschikt niet over een schip dat tegelijk snel genoeg is en genoeg uithoudingsvermogen heeft om de walvisschepen bij te houden. Er wordt dan ook al jaren gedroomd van een sneller schip, maar dat viel altijd te duur uit.

Goed Geld

Nu heeft de organisatie 8,3 miljoen euro gekregen op het Goed Geld Gala, een jaarlijks evenement in Amsterdam. De Nederlandse Postcode Loterij is goed voor 7,5 miljoen euro, de rest van het geld is afkomstig van de loterijen van Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Sea Shepherd zal met het geld een gloednieuw schip op maat laten bouwen. “Al jarenlang wordt gezocht naar financiering van een modern en snel schip”, zegt Alex Cornelissen, ceo van Sea Sheperd. “Dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij kan onze droom nu uitkomen. We hebben onderzoek gedaan naar scheepsbouwers, die een nieuw schip konden bouwen dat helemaal voldoet aan de zware eisen en omstandigheden die gelden in de Zuidelijke Oceaan. We zijn daarbij uitgekomen bij de Nederlandse scheepsbouwer Damen.”

De Zuidelijke Oceaan is een van de laatste ongerepte natuurgebieden ter wereld, maar staat onder toenemende druk van illegale activiteten zoals de walvisjacht en industriële visvangst.

Walvisvaart

De Japanse walvisjagers zijn ook begin deze maand naar Antarctica vertrokken, maar ze lieten daarbij hun harpoenen thuis. Dat is het gevolg van een uitspraak door het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vorig jaar. Het ICJ oordeelde dat Japan het wetenschappelijke achterpoortje in het internationaal verbod op de jacht misbruikte, en dat de jacht gestopt moest worden.

Daarom gebeurt het “onderzoek” dit jaar zonder walvissen te doden. Drie schepen hebben koers gezet naar het gebied, maar die zullen enkel stalen van de huid nemen. Japan heeft inmiddels wel een nieuwe aanvraag ingediend bij de Internationale Walvisvaartcommissie. Daarin neemt het land zich voor om twaalf jaar lang jaarlijks 333 dwergvinvissen te doden, ongeveer een derde van het aantal dieren dat vroeger werd gevangen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.