Senegalese boeren moeten wijken voor agro-industrie

Meer dan negenduizend Senegalese boeren en herders dreigen plaats te moeten maken voor een plantage van 20.000 hectare van Senhuile SA, een conglomeraat van internationale investeerders. De boeren zeggen hun grasland, water, voedsel en brandhout kwijt te raken door de komst van de plantage.

  • © Oakland Institute/Davide Cirillo Nieuwe kanalen voeren water aan voor de plantage van Senhuile SA. © Oakland Institute/Davide Cirillo

Senhuile SA is een joint venture van de Italiaanse Tampieri Financial Group, Senegalese investeerders en Bioethanol International, een bedrijf dat geregistreerd is in New York. Het conglomeraat heeft onduidelijke banden met bedrijven en individuen in onder meer de Italië, de Verenigde Staten, Brazilië en Panama.

Een delegatie van herders en boeren uit de veertig betrokken dorpen in het Ndiaëlreservaat, in het noordwesten van Senegal, is tot en met 4 maart in Europa om aandacht te vragen voor de zaak. Ze willen de Italiaanse Tampieri Financial Group, de grootste aandeelhouder, onder druk zetten het project te stoppen.

De agro-industriële plantage werd aanvankelijk gevestigd in het niet ver van Ndiaël gelegen Fanaye. Daar zouden zoete aardappelen gekweekt worden voor bio-ethanol. Nadat hevige oppositie in 2011 geleid had tot twee doden en tientallen gewonde dorpsbewoners, besloot de overheid het project te verplaatsen.

Intimidatie

In het gisteren verschenen rapport Surrendering Our Future van het Oakland Institute, een progressieve denktank, blijkt dat Senhuile SA bij het project de plaatselijke bevolking niet geconsulteerd heeft, niet transparant te werk gaat en zich niets aantrekt van de verwoesting van de natuur en het feit dat kleine boeren en herders jun bron van inkomsten dreigen kwijt te raken.

Ongeveer 6.000 hectare is al in gebruik en beplant met verschillende gewassen. Senhuile SA heeft irrigatiekanalen aangelegd en hekken neergezet, zodat de plaatselijke boeren geen gebruik meer kunnen maken van grasland, water en (brand)hout. “De dorpsbewoners klagen over intimidatie en fysieke aanvallen door de politie en bewakers die zijn ingehuurd door het bedrijf”, zegt Frédéric Mousseau, beleidsdirecteur bij het Oakland Institute.

Sociale gevolgen

Volgens Ardo Sow, woordvoerder van het Ndiaël Collectief van dorpen die tegen het project van Senhuile zijn, is er sprake van overduidelijke minachting van de plaatselijke bevolking. “Er is pas een onderzoek gedaan naar de sociale gevolgen en de milieuschade toen het project al maanden bezig was. De uitkomsten van dat onderzoek zijn nooit openbaar gemaakt. Op de kaart die door overheidsfunctionarissen is gemaakt vóór de aanvang van het project, stonden slechts zes van de veertig dorpen en gehuchten die gebruik maken van het land dat aan Senhuile zou worden verhuurd.”

In het Ndiaël Collectief zijn onder andere ActionAid Senegal, ActionAid Italië, Peuples Solidaires-ActionAid France, GRAIN en het Oakland Institute vertegenwoordigd. Zij doen een dringend beroep op Tampieri zich terug te trekken uit het project. “Wij steunen de oproep van de dorpsbewoners om het project te stoppen en het land terug te geven aan de bevolking”, zegt Katia Roux van Peuples Solidaires Frankrijk. “Plaatselijke boeren en herders verdienen erkenning en steun om hun eigen, duurzame, kleinschalige voedselsystemen te ontwikkelen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.