Vluchtelingen maken digitale kaart van “hun” Duinkerke

“Mapfugees” noemen ze zichzelf, de vrijwilligers die het vluchtelingenkamp van Duinkerke samen met de hulp van enkele bewoners in kaart brengen. Ondertussen is het kamp 7,4 hectare groot en neemt het de proporties aan van een klein dorp. ‘Nu het leven in het kamp op gang komt, biedt een plattegrond van het terrein de bewoners wat meer structuur’, zegt medewerkster Jorieke Vyncke.

  • © Johan Richer Kampbewoners stellen de kaarten mee op © Johan Richer
  • © Johan Richer Een eerste geprinte versie van het kamp. © Johan Richer
  • © Johan Richer Enkele kampbewoners verzamelen data op het terrein. © Johan Richer

In Duinkerke ontstond er enige tijd geleden een georganiseerd vluchtelingenkamp ter vervanging van de “jungle” van Duinkerke, ten noorden van die andere jungle in Calais. Het kamp vormt de laatste halte richting het Verenigd Koninkrijk.

Hulpverleners verdwalen soms in een doolhof van tentjes.

Het kanaal oversteken is mogelijk, maar neemt tijd in beslag: er is geld voor nodig en vaak lukt het niet van de eerste keer. Daarom sloegen enkele duizenden vluchtelingen die initieel op weg waren naar het Verenigd Koninkrijk hun tenten op in het noorden van Frankrijk.

Maar ook in een vluchtelingenkamp gaat het leven voort. Sommige bewoners begonnen een winkeltje of een restaurant. Het kamp in Duinkerke groeide ondertussen uit tot een semipermanente woonplek. Omdat nieuwkomers hun weg niet altijd lijken te vinden in de wirwar van kleine straatjes, besloot Mapfugees een kaart van het kamp te ontwikkelen. Ook de vluchtelingen kunnen daarbij helpen. De kaart verschijnt in meerdere talen, zowel geprint als digitaal.

In samenwerking met de bewoners

Jorieke Vyncke, Mapfugee vrijwilligster in Duinkerke, vertelt dat het idee in Calais ontstond: ‘In de jungle van Calais was er nood aan meer orde. Hulpverleners en vrijwilligers vonden de weg soms niet terug in een doolhof van tentjes.’ Het kamp telt officieel duizenddriehonderd vluchtelingen. Mapfugees schat dat er tweeduizenddriehonderd migranten aanwezig zijn.

‘De kaart verschijnt ook op je smartphone.’

Vyncke maakte eerst een basisplan op van het terrein. Wat later verscheen een eerste geprinte versie. Enkele vluchtelingen hielpen bij het hele proces. Vyncke: ‘De meeste bewoners komen uit Irak en Iran. Ze hebben verstand van kaartlezen. De kaart zal via een gratis app ook op de smartphone verschijnen. Zo vind je nog sneller de weg terug.’

In de toekomst zullen de vluchtelingen het project overnemen. Mapfugees biedt de vluchtelingen een opleiding aan om met de software (OpenStreetMap) vertrouwd te raken. Ze leren ook data op het terrein te vergaren. Op die manier zijn ze zelf in staat aanpassingen in het kamp te visualiseren. Vyncke: ‘De bewoners hebben weinig om handen. Ik ben blij dat ik hen iets bijbreng waarvoor ze zich willen inzetten.’

© Jorieke Vyncke

Kampbewoners stellen de kaarten mee op

‘Duinkerke is geen jungle meer’

The Jungle Maps Team, zoals de Mapfugees aanvankelijk heetten, werkte een eenvoudige kaart van het kamp in Calais uit waarop vluchtelingen gebedsplekken en ontspanningsruimtes kunnen terugvinden. Toch spreekt Vyncke niet langer over Jungle Maps: ‘Het kamp in Calais is een echte jungle, in Duinkerke ligt dat anders. De organisatie is er beter. Vluchtelingen werken gemakkelijker mee, er zijn minder spanningen en het is er ook veiliger.’

‘Mensen willen weten waar ze kunnen bidden en ontspannen, maar ook waar ze hun gsm opladen.’

Artsen Zonder Grenzen, dat het kamp in Duinkerke opzette, tekende eerder al een plan uit. Volgens Vyncke klopt die plattegrond niet langer: ‘AZG ontwierp een plan, maar ondertussen kwamen er al zoveel mensen bij. Het kamp is ondertussen twee kilometer lang. Tijd voor een actuele kaart, dachten we.’

De kaart van AZG strookt volgens Mapfugees ook niet echt met de noden van de vluchtelingen. Vyncke beweert dat haar kaart net op tijd verschijnt. De infrastructuur van het kamp bestaat uit materiaal van ngo’s, vrijwilligers en de vluchtelingen zelf. ‘De huidige kaarten sluiten niet meer aan met de noden van de kampbewoners,’ zegt Vyncke, ‘en net daarom bieden wij onze hulp aan. Mensen willen weten waar ze hun smartphone kunnen opladen en waar de wifi hotspots in het kamp te vinden zijn.’ 

Inwoners lopen er school, doen inkopen in het kamp, zien er een dokter en luisteren naar muziek in een geïmproviseerd theater. ‘Nu iedereen in het kamp zijn draai lijkt te vinden, is een oriëntatiemiddel van de plek waar je woont geen overbodige luxe’, vindt Vyncke. De kaart geeft ook de tenten, douches, keukens en watervoorzieningen weer.  

© Jorieke Vyncke

Een eerste geprinte versie van het kamp.

AZG spitste zich ondertussen weer toe op de medische activiteiten in het vluchtelingenkamp. Utopia56 mobiliseert vrijwilligers die in Noord-Frankrijk aan de slag zijn en coördineert verschillende verenigingen op het terrein. Die kunnen nu allemaal gebruik maken van de kaart die de vluchtelingen opstelden.

‘Een plattegrond van het kamp in Duinkerke is zeer handig’, vertelt Sofie D’Hulster, voorzitster van de recent opgerichte vzw Humain. Elk weekend trekken de vrijwilligers van vzw Humain naar Noord-Frankrijk om de vluchtelingen een hart onder de riem te steken. Als het kamp uitbreidt, weten ze meteen waar ze bij wie terechtkunnen.

Permanente woonplaats?

Toch zit de Jorieke Vyncke met een dubbel gevoel. Het terrein in kaart brengen, kan de indruk wekken dat het kamp stilaan een nieuwe gemeente wordt. Net als de kampbewoners hoopt ze dat er een politieke oplossing uit de bus komt. Maar zolang de overheid geen structurele toekomstvisie biedt, zal ze zich blijven inzetten om het de vluchtelingen zo aangenaam mogelijk te maken. 

Wordt het kamp stilaan een dorp?

‘We kunnen de kaart ook nog uitbreiden. We zullen ook Duinkerke en enkele buslijnen toevoegen aan de plattegrond. De vluchtelingen vragen daar trouwens zelf naar. Ze willen bijvoorbeeld weten waar het postkantoor ligt om in contact te blijven met familie in het buitenland’, stelt Jorieke Vyncke.  

© Jorieke Vyncke

Enkele kampbewoners verzamelen data van het terrein.

Mapfugees zette ondertussen ook een cowdfunding op waarmee het materiaal zal aankopen, internetdata (3G) aanschaffen en de kaarten zal printen. Jorieke Vyncke maakt deel uit van het Humanitarian Open Street Mapping Team. De non-profitorganisatie is wereldwijd actief en biedt hulpverleners en lokale bewoners overzicht op het terrein waarin zij zich bevinden. Eerder bracht de organisatie onder meer de ebola-epidemie en de aardbeving in Nepal in kaart.

De kaart van Duinkerke vind je hier terug.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Hans becu

Vrij straf hoe ngo’s, vluchtelingenorganisaties en andere do-gooders zich eigenlijk totaal niet meer realiseren dat ze meewerken aan de feitelijke acceptatie van een volkomen onwettelijke situatie. Illegaal verblijf op het grondgebied is blijkbaar perfect acceptabel, meer nog, je moet mensen helpen om wetsovertredingen te bestendigen. Over de gevolgen op termijn denken die naïevelingen blijkbaar niet na, ook niet op het aanzuigeffect dat er straks mss. voor zorgt dat er een illegale stad ontstaat van tienduizenden mensen, zonder wetten, regels, rechten en plichten, volledig buiten het bereik van de overheid. Pure anarchie. Dat is een aanslag op ons rechtsbestel. De linkerzijde maakt zich voor de zoveelste keer schuldig aan selectieve verontwaardiging. De ene wetsovertreding is blijkbaar de andere niet. Als je vindt dat de Panama papers niet kunnen, welnu, dit kan evenmin.

lucie

1. Eigenlijk weet iedereen dat er nieuwe ‘gemeenten’ zullen ontstaan aan de grenzen van Europa. Er zijn nu ook al sloppenwijken in Brussel. Dit is het gevolg van een poging om onze welvaart te beschermen ten nadele van de rest van de wereld. Wij, het oude en krampachtige Europa, willen niet onder ogen zien dat we niet langer op een eiland leven en lustig ons kunnen verrijken op kap van de anderen. Al die anderen kloppen en aan en zullen ons  continent verder betreden. Er is geen ‘aanzuigeffect’ maar een ‘duw effect’, hele bevolkingen worden uit hun eigen regio’s geduwd door oorlog, klimaatverandering (wat overigens gerelateerd is) of rampen. En daar komt voorlopig geen eind aan. 

2. Duinkerke wordt wel degelijk een eindplek, en dat hebben te danken aan Cameron en de UK; zelfs gezinshereniging , een wettelijke vorm van migratie, wordt zoveel als mogelijk tegen gehouden. Terwijl 10 jaar geleden bij wijze van spreken illegale migratie oogluikend werd toegestaan. Hoeveel bruiden werden toen niet geïmporteerd door diezelfde gezinshereniging? 

3. Het is niet zozeer dat de bewoners zich buiten de wet stellen, dan wel dat de wet die mensen die wil erkennen. Als je niet tot een gemeenschap mag behoren kan je immers ook geen burgerschap aan de dag leggen, terwijl heel wat vluchtelingen niets liever willen.  Je zal maar een chirurg zijn in een hokje in Duinkerke!

4. De Panama papers hebben een duidelijke link met de vluchtelingenstroom, nl. de onmogelijkheid om de wereldeconomie in termen van GDP voldoende te kunnen verdelen en ontwikkelen over de naties heen, terwijl het kapitaal massaal gaat lopen, weg van de reële economie en naar de speculatieve markten en andere fictieve financiële producten, inclusief het aangroeien van de nominale geld voorraad zonder dat daar iets ooit voor in de plaats staat, dus een pure luchtbel is. 

5. Illegaal verblijven ze niet op het grondgebied. Ze zijn immers niet eens geregistreerd, en dus hebben geen enkele relatie met de wetten van het grondgebied. Ze zijn soms illegaal mbt vluchtelingenwetgeving (Dublin3 bvb), maar een aantal onder hen zijn zelfs niet illegaal als vluchteling. Het is op een traject die een vluchteling aflegt, met name een oorlogsvluchteling, niet evident welk stuk legaal en welk stuk illegaal gebeurt, dat wisselt voortdurend en is heel complex. 

Uit uw reactie blijkt een ongelofelijk dédain voor uw medemens en een diepe angst als blanke man om enigszins te ‘verliezen’. Nochtans staat verliezen op de agenda, is het niet vreedzaam, dan met geweld. U klinkt als Marie Antoinette in de Bastille: het volk heeft honger want er is geen boord en zij antwoordt: dat ze brioches kopen! 

Hans becu

Dedain ? Het gemoraliseer begint weer. Graag de argumenten voor een keer. En hou nu eens op Europa verantwoordelijk te houden voor alle ellende in de wereld. Zonder corrupte dictators was ‘Afrika een welvarend continent, Panama papers of niet, een vetgemeste lokale elite zuigt de bevolking leeg. Zonder die ellendige Islam waren er geen permanente religieuze sectiare conflicten in het MO, en ook geen IS.  En wie heeft die waanzinnige regeling van gezinshereniging uitgewerkt ? Illegale migratie is een kwaal en een onrecht. Het is vooral een onrecht naar de ingezeten bevolking toe. En wat het opnemen van burgerschap betreft : de quasi totale auto-segregatie van zowat de hele moslimbevolking is uiteraard onze fout. Zij doen uiteraard niet aan wij/zij., Ah nee. En ik ben inderdaad bang om te verliezen. Ik ben vnl. bang van een hernieuwde instroom van achterlijke moslims, die hier hun patriarchale, verkrampte, misogyne en wreedaardige godsdienst willen introduceren. Die heel onze samenleving op stelten zetten met hun infantiele regeltjes over hoofddoeken en halal om uiteindelijk te eindigen met terreur. En over illegaliteit gesproken, u roept maar wat. Elke vluchteling kan asiel aanvragen. De dorpelingen van Calais doen dat bewust niet, vnl. aangespoord tot door mensen zoals U. Dat is puur incivisme. En U moet als Europeaan maar eens proberen de burger van ‘Calais uit te hangen, waar ook ter wereld. Het zal lang duren. Maar hier, hier moet dat allemaal maar kunnen. En wie protesteert als ik is een bange egoïst. Die egoïst mag wel de kosten van die instroom betalen, inclusief de kosten van het herstel van maagdenvliezen van jonge Moslimbruiden, met dank aan de Islam, weeral. En wat hebben Turkse en Arzbische migranten ons gebracht buiten ellende ? Niks. Behalve nachtwinkels en Pitta bars en commercie in halal-eten dragen ze zeer weing bij. Hoeveel topwetenschappers, industriëlen, artsen, kunstenaars ? De oogst is zeer mager, na bijna 4 generaties. Net zo mager als die ene chirurg tussen een massa ongeletterde en nauwelijks opgeleide sukkelaars in  Calais. 

Bart Vyncke

Jorieke we zijn trots op U ! Na je avonturen in Afrika nu eens heel dichtbij !  Een hedendaags Kuifje !

 

Jo

Hallo,

Ik zou dit artikel naar het Duits, Engels en Frans willen vertalen. Is dat toegelaten? Voor de vertaling naar het Duits heb ik al iemand die kan proeflezen. Voor het nalezen van de andere 2 vertalingen, zal ik ook wel kandidaten vinden.

Kunnen jullie die vertalingen hier ook publiceren? Ik zie geen knopje voor DE.

Het artikel wordt hier vermeld: http://blog.openstreetmap.de/blog/2016/04/wochennotiz-nr-300/ Binnen een paar dagen verschijnen die weekberichten ook in andere talen.

 

Jo

 

afbeelding van Michiel Petitjean

Michiel Petitjean

Beste Jo,

 

Je mag de vertalingen doorsturen naar jan.buelinckx@mo.be
Een Duitse versie bieden we niet aan op de site.
Alvast bedankt voor de interesse.

 

Michiel

LEES OOK

© Elysee
De Afrikaanse hulpverslaving en de Europese hulpindustrie blijven duurzame ontwikkeling in Afrika in de weg staan.
CC Stephane333 (CC BY-SA 2.0)
Macron heeft gewonnen, ook in de banlieues. Maar het absenteïsme tijdens de parlementsverkiezingen vertelt een ander verhaal.
© Inge Coolsaet
Niet enkel in Belgie beroert migratie de (politieke) gemoederen.