El Salvador verkiest proper water boven goud

Nieuws

El Salvador verkiest proper water boven goud

El Salvador verkiest proper water boven goud
El Salvador verkiest proper water boven goud

Helena Coen

31 maart 2017

Vaarwel goud en andere metalen, El Salvador zal ze niet meer ontginnen. El Salvador is het eerste land ter wereld dat een nationale ban op de metaalmijnbouw oplegt. Het land bevindt zich al jaren in een watercrisis.

Solidarity Center (CC by-nc-sa 2.0)

Mijnwerkers

Solidarity Center (CC by-nc-sa 2.0)​

Mijnbouw is erg vervuilend voor het milieu, vooral voor water. El Salvador vecht al jaren tegen een watercrisis. Het land is zeer klein, dichtbevolkt en het tweede meest vervuilde land van het Amerikaanse continent. Haïti staat op de eerste plaats.

Link

Lees ook op de Wereldblog Colombiaans dorp Cajamarca krijgt mijnbouwreus op de knieën

Volgens Andrés McKinley, water- en mijnspecialist, heeft El Salvador de juiste beslissing genomen. ‘Het was een kwestie van leven en dood,’ zegt hij in The New York Times.

‘Eindelijk is er een land dat de kosten en baten van metaalmijnbouw onderzoekt en “Neen” zegt.’

Dankzij de steun van de rooms-katholieke kerk werd een wet, die al tien jaar bevroren was, uitgevoerd. De gestemde wet is enkel van toepassing op metaalmijnbouw. Het ontginnen van zout, kool en andere niet-metalen is nog steeds mogelijk. Begin maart stemden inwoners van de gemeente Cinquera in El Salvador al voor een ‘mijnbouw-vrij’ gebied.

‘Het is een fantastisch moment. Eindelijk is er een land dat de kosten en baten van metaalmijnbouw onderzoekt en “Neen” zegt,’ aldus Andrés McKinley.

Volgens de krant zal de beslissing van El Salvador andere landen niet aansporen hetzelfde te doen, maar de wet geeft een duidelijk signaal. Gemeenschappen die tegen mijnbouw zijn, kunnen hun zaak harder verdedigen in ecologisch kwetsbare gebieden.

CC 3.0

Kaart El Salvador

CC 3.0​

Keith Slack, directeur mijnbouw-industrie bij Oxfam, zegt dat er een wereldwijde beweging ontstaat waarbij er steeds meer vragen gesteld worden over mijnbouw. ‘Dankzij deze beslissing hebben gemeenschappen die tegen mijnbouw zijn een sterkere stem.’

‘Costa Rica heeft geen nationaal verbod op metaalmijnbouw, maar verbiedt wel het gebruik van cyanide bij dagbouw van niet waardevolle ertsen, ‘ zegt Jamie Keen, woordvoerder van Mining Watch Canada.

Wereldwijd verbieden landen zoals Duitsland, Turkije, Hongarije en de Tsjechische Republiek, het gebruik van cyanide in mijnbouw. In de Filipijnen zijn volgens The New York Times al de helft van de mijnen gesloten of geschorst. Onlangs kwamen Belgische banken nog in opspraak voor het investeren in controversiële mijnbouw.