Plastic schaadt het IQ van uw kinderen

Kinderen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan bepaalde weekmakers in plastic blijken in de lagere school gemiddeld zes punten lager te scoren op een IQ-test. Dat blijkt uit onderzoek van de Columbia University.
 

  • Gerry Thomasen (CC BY 2.0) Kinderen van de moeders met een hoogste blootstelling aan die stoffen bleken gemiddeld zes punten lager te scoren op de IQ-test dan kinderen van de moeders die het minst waren blootgesteld. Gerry Thomasen (CC BY 2.0)

De onderzochte stoffen zijn alomtegenwoordig in consumentenproducten, zoals plastic folie, vinyl, cosmetica en zeep.

Weekmakers of ftalaten liggen al langer onder vuur omdat steeds meer onderzoek erop wijst dat ze de hormoonhuishouding kunnen verstoren, en zo bijvoorbeeld genitale afwijkingen kunnen veroorzaken bij baby’s of tot astma kunnen leiden.

Nu blijkt uit onderzoek van de Colombia University dat bepaalde varianten ook een invloed kunnen hebben op de intelligentie van jonge kinderen. De onderzochte stoffen, DnBP en DiBP, zijn alomtegenwoordig in consumentenproducten, zoals plastic folie, vinyl, cosmetica en zeep.

De wetenschappers volgden 328 zwangere vrouwen en hun kinderen. Ze gingen specifiek na in welke mate de vrouwen tijdens hun zwangerschap werden blootgesteld aan vier soorten ftalaten, door reststoffen in hun urine te meten. Vervolgens wachtten ze zeven jaar, om dan het IQ van de kinderen te meten.

Met name voor DnBP en DiBP bleken de resultaten schokkend: kinderen van de moeders met een hoogste blootstelling aan die stoffen bleken gemiddeld zes punten lager te scoren op de IQ-test dan kinderen van de moeders die het minst waren blootgesteld.

Substantiële handicap

‘Zwangere vrouwen worden in de VS bijna dagelijks blootgesteld aan ftalaten, vaak in dosissen vergelijkbaar met die we optekenden en die een substantiële vermindering van het IQ veroorzaken’, zegt hoofdauteur Pam Factor-Litvak, hoogleraar Epidemiologie aan de Colombia University.

‘De grootte van die IQ-verschillen is verontrustend’, zegt ook zijn collega Robin Whyatt, hoogleraar Milieu en Gezondheidswetenschappen. ‘Een vermindering van 6 tot 7 punten kan ernstige gevolgen hebben voor de prestaties in het onderwijs en de kansen op de arbeidsmarkt.’

De wetenschappers raden zwangere vrouwen aan om hun blootstelling tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te beperken, en bijvoorbeeld geen eten in plastic op te warmen in de microgolf. Ook geparfumeerde producten zoals luchtsprays zijn uit den boze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.