Vrijheid van opinie ook voor solidariteit met Palestina!

Meer dan dertig civiele organisaties uit België ondertekenden een gezamenlijk opiniestuk om te protesteren tegen de pogingen van Israël om de “Boycot, Desinvestering en Sanctiebeweging” (BDS), een beweging die opkomt voor mensenrechten, te doen verbieden. De Israëlische minister Yisrael Katz deed zelfs een oproep tot “civiele uitschakeling” van leidinggevende mensenrechtenactivisten.

  • Takver (CC by-sa 2.0) BDS is in de eerste plaats een beweging die opkomt voor mensenrechten. Zij vindt haar oorsprong in de oproep tot solidariteit vanuit het Palestijnse middenveld. Takver (CC by-sa 2.0)

Moet België de weg opgaan van Frankrijk en de oproep tot boycot van Israël verbieden? Serge Rozen, voorzitter van het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties van België, meent van wel. Tijdens een toespraak in aanwezigheid van premier Michel en minister Jambon koppelde hij de Israël-boycotcampagne aan het “virus van het antisemitisme”. Hij zei te verwachten dat België wetgevende maatregelen zou nemen. Concreet wil hij dat de Boycot, desinvestering en sanctiesbeweging (BDS) verboden wordt.

Vanwege een gevestigde organisatie die geacht wordt de democratie hoog in het vaandel te dragen, mag die vraag verbazen. Zoals premier Michel het in zijn wederwoord formuleerde, betreft de strijd tegen het antisemitisme ook de verdediging van onze ‘universele waarden, de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden’. Welnu, BDS is in de eerste plaats een beweging die opkomt voor mensenrechten. Zij vindt haar oorsprong in de oproep tot solidariteit vanuit het Palestijnse middenveld.

Al een halve eeuw lang gaat de Palestijnse bevolking gebukt onder een nietsontziende bezetting en het einde ervan is niet in zicht. Binnen Israël domineren extreemrechtse partijen de regering. In de maatschappij nemen het racisme en de ontmenselijking van de “Arabieren” toe.

De BDS-campagne voor rechtvaardigheid doorprikt de dubbele standaarden van onze politieke elites tegenover Israël.

Standrechtelijke executies worden breed toegejuicht. Afbraak van Palestijnse woningen en grondroof nemen schrikbarende vormen aan, ten voordele van illegale nederzettingen. De onmenselijke blokkade van Gaza duurt voort…

De BDS-campagne voor rechtvaardigheid doorprikt de dubbele standaarden van onze politieke elites tegenover Israël. Geïnspireerd door de strijd tegen de Zuid-Afrikaanse Apartheid in de jaren ‘80, wordt zij gedragen door de overtuiging dat enkel externe druk op Israël perspectief biedt voor een vreedzame oplossing. Twintig jaar vredesproces hebben immers niet geleid tot respect voor het internationaal recht, wel integendeel: Israël kon zijn bezetting en annexatie verstevigen. De tijd dringt: nu al is “Palestina” herleid tot enkele enclaves waarover Israël militaire controle heeft.

De BDS-beweging kent succes in steeds meer landen: op campussen, bij cultuurwerkers, intellectuelen en kunstenaars, in sociale, syndicale en mensenrechtenorganisaties, in kerken, bij universitairen…

Significant is de krampachtige wijze waarop Israël en zijn verdedigers reageren. Met zware financiële steun is een internationale anti-BDS campagne opgestart en in Jeruzalem werd onlangs een conferentie georganiseerd. De Israëlische minister Yisrael Katz mocht er in aanwezigheid van de EU ambassadeur oproepen tot “gerichte civiele uitschakeling” van leidinggevende mensenrechtenactivisten. Een ander regeringslid beloofde dat zij “de prijs zullen betalen”. Amnesty International heeft deze dreigementen en oproepen tot haat scherp veroordeeld.

Rationele en morele afkeuring kan niet vereenzelvigd worden met per definitie irrationeel, racistisch antisemitisme.

Recente pogingen om BDS te criminaliseren hebben een retorisch argument gemeen: het mikpunt ervan is kritiek op Israël, die “het nieuwe antisemitisme” wordt genoemd (zo ook door dhr. Rozen). Critici van de Israëlische politiek worden daarmee de mond gesnoerd. Wij wijzen die groteske drogredenering af. Rationele en morele afkeuring kan niet vereenzelvigd worden met per definitie irrationeel, racistisch antisemitisme. Die kritiek berust op feiten: de bezetting is een feit; de schending van de Palestijnse mensenrechten en van het internationaal humanitair recht is een feit; dat het Israëlische regime het leven van miljoenen mensen ondraaglijk maakt, is een feit… Zij zijn veroordeeld in talrijke resoluties van de Verenigde Naties. De lasterlijke aantijging van antisemitisme, hoe dan ook, dient enkel om het onrecht van de bezetting te verhullen.

Het maatschappelijke statuut van de solidariteitsbeweging voor Palestina is niet vatbaar voor misverstanden. Zij sluit aan bij de mondiale bewegingen voor rechtvaardigheid en verwerpt elke vorm van racisme. BDS met name is een democratische, geweldloze en morele tactiek. Het is een protestbeweging gedragen door mannen en vrouwen die in eer en geweten effectieve veranderingen beogen.

Of boycot inderdaad het geëigende middel is om de gelijkberechtiging van de Palestijnen te realiseren, daarover is verschil van mening mogelijk. Een strafbaarstelling ervan echter is totaal onaanvaardbaar. Publieke dialoog en discussie zijn ook hier zeer nodig. Een voorwaarde is dat de overheid de grondwettelijk gewaarborgde vrijheid van meningsuiting en van vereniging respecteert.

Namens de ondertekenaars:
Em. Prof. Dr. Herman De Ley (BACBI)

Lijst van ondertekenende organisaties:
11.11.11, Noord-Zuid Beweging, Agir pour la Paix, Algemene Centrale-ABVV / Centrale Générale-FGTB, Artistes Contre Le Mur, Association belgo-palestinienne, BACBI (Belgische Academische en Culturele Boycot van Israël), les ballets C de la B, Broederlijk Delen, Brussels Brecht-Eislerkoor, BRussels Tribunal, Centre national de coopération au développement – 11.11.11, FOS-socialistische solidariteit, Geneeskunde voor het Volk / Médecine pour le Peuple, Hand in Hand tegen Racisme vzw, Hart boven Hard, Intal, Jeunes Organisés et Combattifs (JOC), Kif Kif, La Ligue des droits de l’Homme, Links Ecologisch Forum / Forum Gauche Écologie, MOC Charleroi-Thuin, Mouvement Chrétien pour la Paix, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Plate-forme Charleroi-Palestine, Plateforme Watermael-Boitsfort Palestine, Solidarité Socialiste, Solidarity with Bedouins, Union des progressistes juifs de Belgique, Victoria Deluxe, Vrede vzw, Vredesactie vzw.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Hans becu

Wil iemand van die vredesactivisten het eens over Hamas en haar handvest hebben, en eens grondig analyseren wat daar in staat, o.m. over de protocollen van ‘Zion. Het is puur anti-semitisme, en onversneden genocidair  terrorisme, geen haar beter dan de Nazi’s. Wat bezielt die mensen ? Ik ben niet tegen gefundeerde kritiek op Israël, maar dit is grof en totaal eenzijdig. Uitiendelijk is Israël, wat men er ook kan van zeggen, de enige democratie in heel het M.O. Links kiest duidelijk de kant van de Islamitische schurkenstaten die jet terrorisme financieren.Dat ze er dan verdomme gaan wonen als daar zoveel beter is. En dat ze ophouden in hun linkse blindheid ons Westers graf te delven. 

Jan

Dus omdat een fundamentalistische organisatie het bestaansrecht van Israël ontkent, heeft Israël het recht om een hele bevolking te onderdrukken?

En als je tegen die onderdrukking bent, dan ben je meteen een terroristenliefhebber?

Als je het onrechtvaardig vind dat mensen als tweederangsburgers (wat zeg ik: derderangsburgers) worden behandeld, dan onderschrijf je meteen ook een verwerpelijk gedachtengoed? (en ben je vanzelfsprekend een IS-supporter)

Wat een bekrompen, kortzichtige visie op een vreselijk gecompliceerd probleem.

Hans becu

Maar antwoord dan eens op de opmerking, en draai nket rond de pot. Mijn  kritiek gaat over de selectieve verontwaardiging . Want wat doen de Arabische landen voor de onderdrukte Palestijen ? Niks. Met een fractie van de petro dollars kunnen ze die 2 miljoen Palestijen een aanvaardbaar leven geven, maar de Palestijnen helpen, dat moet Eurropa maar doen. In talloze Arabische landen zijn de Palestijnen rechteloze 2 e rangsburgers. protesteer daar eens tegen. Maar dat gebeurt niet, want links is vriend met de Islam.

jose leeuwen

Een joodse staat kan geen democratische staat zijn, minstens 50 wetten zijn  voor niet joden niet van toepassing, zelfde zou ik zeggen als het gaat over een christelijke staat die aparte wetten heeft voor niet christenen. 

Hans becu

Niet zeveren. Dat klopt van geen kanten.

Dirk B.

Een land dat een groot deel van zijn eigen bevolking discrimineert, op vooral ethnische gronden, is geen democratie. Met links of rechts heeft deze vaststelling niets te maken. Met pro-Islam of anti-Islam ook niet. Uitspraken als “links is vriend met de islam” zijn grove veralgemeningen. Er zijn heel wat linksen die zich even kritisch uitlaten over de islam als over bv het katholicisme. En het is niet omdat zoveel Arabische landen inderdaad ofwel schurkenstaten ofwel dictaturen zijn, dat we ons niet meer kritisch zouden mogen uitlaten over Israël, laat staan dat we ons onvoorwaardelijk aan de kant van Israël zouden moeten scharen.

Wie zich kritisch uitlaat over Israël, lijkt voor Hans Becu per definitie links te zijn. Ik zie echter niet het noodzakelijke verband. Ik kan Iran bekritiseren, Israël, België, Saoedi-Arabië, de Verenigde Staten, Hamas, Rusland… dat zou toch allemaal moeten kunnen, zonder door Hans Becu in de ban geslagen te worden?

jose leeuwen

Dus iedereen hield vroeger van blanke onderdrukkers in ZA, land mocht eigenlijk ook niet geboycot worden, toch?

Irak en Iran mochten geboycot worden, geboycot ondanks alle sterfgevallen, geen medicijnen, niets mocht er door. Hoeveel kinderen zijn er dood gegaan, vraag eens aan Madeline Albright.

http://www.democracynow.org/2004/7/30/democracy_now_confronts_madeline_a…

Vele landen kunnen en mogen wij boycotten maar kom niet aan een echte apartheidsstaat, die is heilig( not)

 

Hans becu

Het post apartheidstijdperk in ZA heeft werkelijk  het paradijs gecreëerd, zeker weten, tot en met racistische moordpartijen van zwarten tegen zwarte migranten. Het land gaat ten onder aan corruptie, en als morgen de laatste blanke de deur achter zich dichtgooit gaan ze allemaal dood van de honger, zoals in Zimbabwe. En wat Iran betreft, we moeten een immoreel regime dat zelfs 90 kinderen tot de doodstraf veroordeelt nog kernwapens laten ontwikkelen ook,  zodat ze ook ons kunnen uitmoorden. De enige verantwoordelijke voor de boycot en de gevolgen ervan is de misselijke makende Islamitische dictatuur. Oikofoob anti-kapitalistisch links houdt van de islam, omdat die het Westen wil vernietigen. Daarom hield links ook van Mao en Stalin. Links is inciviek.

Likoed Nederland

BDS wil geen vrede, maar Israel schaden en laten ophouden te bestaan.

Tot nog toe heeft het gelukkig geen succes, maar kost het vooral Palestijnen hun goedbetalende Israelische werkgelegenheid.

Hugo Vanerps

Oproepen tot een boycot van Israël is aanzetten tot discriminatie. Uitdrukkelijk verboden en strafbaar gesteld door de Belgische antidiscriminatiewetgeving.

Pagina's

LEES OOK

Foto: Michimaya (CC BY 2.0)
Afgelopen weekend maakte de Israëlische regering bekend dat de nieuwszender Al-Jazeera niet meer mag opereren in Israël.
© Nick Hannes
De Belgische fotograaf Nick Hannes, die wel vaker publiceert in MO*, kreeg gisteren de Magnum Photography Award 2017 voor een fotografieproject waarvan een aantal beelden dit voorjaar gepubliceerd
CC Gie Goris (BY NC 2.0)
Tijdens de zomer gaan we elke week langs bij mensen die België even achter zich laten.
CC Carsten ten Brink (CC BY-NC-ND 2.0)
Zaterdag 15 juli is het een jaar geleden dat Turkije opgeschrikt werd door een staatsgreep -die gelukkig mislukte.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.