Palestijnse clown achter tralies

Zes maanden in de cel zonder aanklacht of proces. Dat is de uitspraak die Mohammed Abu Sakha, circustrainer en artiest bij de Palestijnse Circusschool, op 22 december te horen kreeg van de Israëlische militaire rechtbank. Mohammed is geen uitzondering. Momenteel worden honderden Palestijnen vastgehouden in administratieve detentiecentra zonder op de hoogte te zijn van de reden voor hun aanhouding.

  • © Palestinian Circus School Mohammed Abu Sakha, trainer en artiest bij de circusschool © Palestinian Circus School
  • © Max Hirzel Mohammed Abu Sakha (links in beeld) trainer en artiest bij de circusschool, tijdens een voorstelling © Max Hirzel
  • © Palestinian Circus School © Palestinian Circus School
  • © Palestinian Circus School © Palestinian Circus School
  • © Palestinian Circus School © Palestinian Circus School

De 23-jarige circustrainer was op 14 december 2015 onderweg naar Ramallah toen Israëlische soldaten het busje waarin hij reisde, tegenhielden aan het Zaatara checkpoint. Mohammed werd gevraagd om uit te stappen en werd meegenomen naar een militair detentiecentrum.

Mohammed is sinds 2007 actief bij de Palestijnse Circusschool, die in 2006 opgericht werd met Belgische steun. De school ontving de afgelopen jaren steun van de Belgische overheid en verschillende Belgische organisaties. In december 2012 trad Mohammed voor het laatst op in ons land met de circusshow Kol Saber over de bittere dagelijkse realiteit opgelegd door een controlerende macht en de droom om de zee te zien.

© Max Hirzel

Mohammed Abu Sakha (links in beeld), trainer en artiest bij de circusschool, tijdens een voorstelling

Een woordvoerder van ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat België de zaak opvolgt. ‘De Belgische ambassade in Tel Aviv en het consulaat in Jeruzalem hebben onze bezorgdheid overgemaakt aan de bevoegde Israëlische autoriteiten en informatie omtrent de reden van zijn aanhouding gevraagd.’ Volgens COGAT, het Israëlische agentschap bevoegd voor de coördinatie van overheidszaken in de Palestijnse gebieden, zou het om ‘een preventieve veiligheidsmaatregel’ gaan.

#freeabusakha

Op 22 december veroordeelde een Israëlische militaire rechtbank Mohammed tot zes maanden administratieve detentie, een procedure waarmee militaire bevelhebbers gevangenen kunnen vasthouden zonder aanklacht of proces.

© Palestinian Circus School

Mohammeds collega’s en de 150 studenten die elke week zijn lessen bijwonen, zijn in shock. ‘Mohammed geeft al enkele jaren privéles aan een jongetje met hersenverlamming. Hij is er kapot van. De circuslessen droegen enorm bij tot zijn mentale en fysieke welzijn’, vertelt de secretaris van de Belgische vzw Friends of the Palestinian Circus School.

‘Sinds hij een maand geleden gearresteerd werd, heeft nog niemand rechtstreeks contact kunnen opnemen met Mohammed’, vertelt ze. ‘Noch zijn advocaat, noch zijn familie krijgen de toestemming om met hem te praten. We maken ons zorgen om zijn fysieke en mentale welzijn.’

Via een online campagne vragen Mohammeds collega’s en vrienden ondertussen om zijn vrijlating. ‘De petitie op Avaaz werd al meer dan 10.000 keer ondertekend’, aldus de secretaris. ‘Van over heel de wereld posten sympathisanten ook foto’s en video’s van zichzelf op sociale media met een bordje #freeabusakha en sturen ze brieven aan de Israëlische legerwoordvoerder. Internationale druk is ons enige middel om administratieve detentie aan te kaarten.’

Ook Amnesty International publiceerde ondertussen een schrijfactie rond Mohammeds zaak. In brieven aan verschillende Israëlische instanties kunnen vrijwilligers oproepen om hem vrij te laten of eerlijk te berechten. Ook vragen ze om Mohammed toestemming te geven zijn familie te zien en met een advocaat naar keuze te communiceren.

Forse stijging aantal administratieve detenties

Mohammed is niet de enige. In november 2015 zaten 527 administratieve gevangenen vast in Israëlische detentiecentra, oftewel 212 meer dan twee maanden eerder. Dit blijkt uit cijfers van het Israëlische leger die mensenrechtenorganisatie B’Tselem publiceerde. Volgens Palestijnse ngo Addameer liep het aantal administratieve gevangenen eind december zelfs op tot 660.

De juridische grond voor administratieve detentie in Israël is terug te vinden in de Emergency Regulations Law, die geldt wanneer de noodtoestand is uitgeroepen. De noodtoestand is echter al van kracht in Israël sinds 15 mei 1948, de dag dat het land zijn onafhankelijkheid uitriep.

© Palestinian Circus School

Administratieve detentie mag volgens de Vierde Conventie van Genève (Art. 78) slechts gebruikt worden tegen burgers in bezet gebied bij “dwingende veiligheidsredenen”. De routineuze wijze waarop Israël gebruik maakt van de procedure kan dan ook op heel wat kritiek rekenen. Zo riep het United Nations Human Rights Office Israël in april vorig jaar op om alle administratieve gevangenen ofwel onmiddellijk vrij te laten ofwel spoedig te berechten.

Door de gevangene niet officieel aan te klagen en advocaten geen inzage te geven in het bewijsmateriaal, wordt een verdediging uitbouwen onmogelijk. Dit gaat in tegen artikel negen van het International Covenant on Civil and Political Rights, dat stelt dat niemand onderworpen mag worden aan willekeurige arrestatie en detentie. Bovendien heeft elke gevangene zo snel mogelijk recht op een eerlijk proces.

Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem wijst er bovendien op dat administratieve straffen in Israël niet beperkt zijn in de tijd. Het aanhoudingsbevel kan immers steeds met zes maanden verlengd worden. Volgens een studie uitgevoerd door het Knesset Research and Information Center zat begin november meer dan 75 procent van de administratieve gevangenen al meer dan zes maand vast. 40 procent zou zelfs meer dan een jaar aangehouden zijn zonder proces.

Ook Israëlische burgers in administratieve detentiecentra

Waar administratieve detentie vroeger doorgaans enkel werd toegepast voor Palestijnen, zitten er vandaag voor het eerst in jaren ook Israëlische burgers in administratieve detentiecentra. Volgens cijfers die het Israëlische +972 Magazine ontving van het Knesset Research and Information Center ging het in november 2015 om tien Israëlische burgers: vier Joodse en zes Palestijnse Israëli’s.

© Palestinian Circus School

De trend gaat terug tot begin augustus, wanneer Israëlische minister van Defensie Moshe Ya’alon verklaarde dat hij de Israëlische geheime diensten en politie had opgedragen om administratieve detentie voortaan ook toe te passen voor ‘rechtse Joodse burgers die verdacht worden van betrokkenheid bij terreurdaden’.

De maatregel kwam er nadat Israëlische kolonisten op 31 juli vuur stichtten in een huis in het Palestijnse dorpje Duma door brandende molotovcocktails door de ramen te werpen. Een 18 maanden oude peuter en zijn ouders kwamen hierbij om het leven.

Opgelopen spanningen

Niet enkel het aantal administratieve gevangenen nam de laatste maanden toe: volgens B’Tselem steeg het totaal aantal Palestijnse gevangenen in Israëlische gevangenissen van 5244 eind september naar 5936 eind november. In oktober arresteerde Israël volgens Al Jazeera 100 Palestijnen met Israëlisch burgerschap bij betogingen in verschillende Israëlische steden.

De sfeer in Israël en de bezette Palestijnse gebieden is de laatste maanden enorm gespannen. Volgens The Guardian doodden Israëlische soldaten en burgers sinds 1 oktober al 139 Palestijnen en kwamen bij Palestijnse aanslagen 21 Israëli’s om het leven. Bovendien berokkenden Israëlische vandalen al heel wat schade aan Palestijnse huizen, moskeeën en kerken.

Laat een reactie achter

Javascript is vereist om dit formulier te gebruiken.

Georges

Hallo,

Ik citeer uit dit artikel:

“De sfeer in Israël en de bezette Palestijnse gebieden is de laatste maanden enorm gespannen. “

Even voor de goede orde:

  • Er bestaat geen palestijnse staat wel een palestijnse authoriteit
  • Er bestaan dus ook geen bezette palestijnse gebieden

Er bestaan hooguit betwiste palestijnse gebieden, hoog tijd dat jullie bij MO jullie artikels wat meer gaan nuanceren

Met vriendelijke groet

Georges

Ben

Beste Georges,

Je reactie is toch enigzins bizar. Toevallig zond Canvas gisteren The Gatekeepers uit. Zoals je ongetwijfeld weet een uitstekende documentaire met de nog levende (ex) chefs van de Shin Bet. Die deden niet flauw hoor, ze spraken wel degelijk over bezetting van Palestijnse gebieden en repressie. Eén van hen zag zelfs grote gelijkenissen tussen hoe zijn job deed en de Gestapo. Niet dat hij daar een gewetensproleem verder mee had.

In feite wil je krampachtig het licht van de zon ontkennen. Waarom eigenlijk? Niemand in Israël gelooft dat er geen bezetting is, behalve dan degenen wiens uitgangspunt is dat het land Gods gegeven aan de Joden is, en aan de Joden alleen. Is dat de “nuance” die je wil?

 

Jan Boonen

Er is een Israelische staat met grenzen die ze zelf heeft erkend toen ze zichzelf onafhankelijk verklaarde in 1948. De huidige overheid en militaire macht opereert ver buiten die grenzen, en dat is is in strijd met  ongeveer elke internationle wet die er bestaat. Enkel een algemen boycot van een staat die dat doet is de juiste actie door de internationale gemeenschap.

Zodoende kunnen er ook geen betwiste gebieden bestaan, want de grenzen zijn duidelijk aanvaard door de Zionistische, waar heb je het over.

Ondertussen hebben meer dan 135 landen de Palestijnse staat wel erkend. Men mag dus aannemen dat er wel zoiets bestaat als een Palestijnse staat, en dat jou redenering een grote kromredenering is om de misdaden van Israel goed te praten.

Ten slotte, rechtvaardige mensen vinden dat mishandelen van mensen, of ze nu in een staat wonen of niet, is nog steeds mishandeling is en zullen dat niet doen, de anderen moeten met hardere hand gedwongen worden dat te doen. Uw reactie spreekt boekdelen.

Jan

Bo

Beste Georges,

met veel interesse uw reactie gelezen op dit artikel. Na veel research en wikken en wegen kan ik met een gerust hart, evenzeer voor de goede orde het volgende formuleren:

  • Uw naam Georges zou fictief kunnen zijn, dus is er ook geen zekerheid over de persoon genaamd Georges
  • Vermits het aanneembaar is dat uw persoon fictief is, is uw reactie als gevolg ook fictief
  • Hierdoor is mijn eigen reactie op uw reactie non-existentieel en onbestaande, dit in tegenstelling tot het leed van de Palestijnen dat wel degelijk goed gedocumenteerd is via de neutrale media

Hopelijk is dit niet bestaand moment verhelderend, of wenst u meer nuance?

;)

John Claes

Wanneer gaan onze hypocriete politici nu eens eindelijk HARDE maatregelen tegen dit zionistisch geweld  nemen dat onschuldige burgers schoffeert. Niet alleen dát namelijk, het is een feit, en de voorbije 30 - 40 jaar tonen dit aan, dat de Zionisten ( een politieke strekking in Israël en de Wereld ( USA o.a. maar ook overal in elk land welk Joodse inwoners heeft ), die nog een stuk erger is dan het Nazisme, SYSTEMATISCH Palestijnse leiders, opposanten en burgers vermoordt ( ook in het Buitenland (!)) om alzo hun perverte hegemonie te kunnen blijven behouden en te versterken in de Arabische Regio , in Israël, in het Midden Oosten en feitelijk in héél de wereld. Zij zijn de oorzaak van de paranoïde anti-terroristenpolitiek van de Westerse regeringen. En zij zorgen voor het wapentuig en de controleinstrumenten ( camera’s, drones,electronische moordenaars )om ONS in bedwang te houden en te controleren !1984 van George Orwelli al héél lang voorbij hoor. Maar de mensen beseffen nog steeds niet dat hun vrijheid hoe langer hoe meer wordt beperkt om hen uiteindelijk te laten reduceren tot autistische robots. Triest en GEVAARLIJK !Boycot Israël en steun alle krachten die zich tegen zulke schurkenstaat durven verzetten. Dit land - Israël - is een schande voor de Wereldgemeenschap welke toekijkt maar niets doet !

LEES OOK

Foto: Michimaya (CC BY 2.0)
Afgelopen weekend maakte de Israëlische regering bekend dat de nieuwszender Al-Jazeera niet meer mag opereren in Israël.
Foto: Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)
Tien jaar na de inname van de Gazastrook door Hamas, verslechteren de leefomstandigheden van de 2 miljoen mensen in de Palestijnse enclave ‘verder en sneller’ dan voorspeld was in 2012, zeggen
© Marlies Van Coillie
De Gentse muzikant Thomas Noël bezocht met zijn project “The City’s Song” de Palestijnse politieke hoofdstad Ramallah.
Bron: Flickr (CC BY-ND 2.0)
Terwijl de Israëlische bezetting deze week vijftig jaar wordt, zoekt de Palestijnse vluchtelingengemeenschap al bijna zeventig jaar een onderkomen.
Nooit meer tonen X

Ontdek

MO*nieuwsbrieven

Schrijf je in op onze gratis nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

Facebook/Twitter

Blijf op de hoogte van het belangrijkste mondiaal nieuws.

MO*magazine

Abonneer je op ons unieke kwartaalmagazine voor slechts € 28.

Een abonnement nemen

MO*papers

Abonneer je op de gratis digitale achtergronddossiers (pdf) over actuele mondiale thema’s.