42 miljoen mensen op de vlucht voor natuurgeweld

In 2010 sloegen meer dan 42 miljoen mensen op de vlucht voor natuurrampen. Dat is een pak meer dan de jaren daarvoor, zegt het Centrum voor Intern Ontheemden van de Noorse Vluchtelingenraad (NRC).

In 2009 werden 17 miljoen mensen uit hun woonplaats verdreven, in 2008 waren dat er naar schatting 36 miljoen. Azië was de zwaarst getroffen regio met natuurrampen in onder meer India, de Filipijnen, Bangladesh, Pakistan en China.

Het grote aantal vluchtelingen in 2010 was vooral te wijten aan enkele megarampen, zoals de overstromingen in Pakistan en China. In Pakistan alleen al zagen 11 miljoen mensen zich gedwongen hun dorpen en steden te verlaten door het water. In China joegen de overstromingen meer dan 15 miljoen mensen op de vlucht.

Klimaatvluchtelingen

“De schaal van de vluchtelingenstromen is enorm”, zegt Elisabeth Rasmusson, secretaris-generaal van de NRC. “Dit rapport verschaft ons het bewijs van de omvang van een probleem dat we niet langer kunnen negeren. We moeten beter samenwerken om te vermijden dat mensen op de vlucht moeten slaan bij natuurrampen, en werk maken van de bescherming van de vluchtelingen.”

Het aantal gerapporteerde natuurrampen verdubbelde in de laatste twintig jaar van ongeveer tweehonderd tot vierhonderd per jaar. In 2010 kon meer dan 90 procent van de intern ontheemden bestempeld worden als klimaatvluchteling: op de vlucht voor overstromingen en stormen.

“De intensiteit en frequentie van extreme weersomstandigheden stijgt,” zegt Rasmusson. “En naar alle verwachtingen zal ook het aantal vluchtelingen stijgen als de klimaatverandering in volle kracht toeslaat.” Rasmussen pleit voor een nieuwe aanpak van humanitaire hulp, omdat het huidige systeem niet voorbereid is op rampen op grote schaal en de vluchtelingenstromen die daarbij op gang komen.  De humanitaire gemeenschap moet beter voorbereid zijn om daar een antwoord op te bieden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.