MO*dossiers

Geweld en ”old boys networks” snoeren vrouwen de mond in de politiek, maar ten koste van wat?

Meer uit het dossier Vrouwen aan de macht
ma 23/10
wo 25/10
Wanneer de zon begint onder te gaan in het dorp Soda in West-India wandelt Chhavi Rajawat door de stoffige straten en stopt ze om te babbelen met de inwoners die haar vanuit de houten deuropeningen van hun huizen komen begroeten.
0
ma 23/10
wo 25/10
© Thomson Reuters Foundation
Toen Peris Tobiko achttien werd, was ze haar analfabete vader al drie keer te slim af en ontsnapte ze aan zijn plannen om haar uit te huwelijken. Na deze ervaringen besloot ze dat ze zelf de leiding moest nemen om andere Masai meisjes in Kenia te beschermen tegen deze schadelijke tradities.
0
Vandaag
do 26/10
Aida Kasymalieva, het jongste, vrouwelijke parlementslid van Kirgizië was verbijsterd toen haar mannelijke collega’s het parlement verlieten toen ze zich uitsprak over vrouwenproblemen in een land waar huiselijk geweld, kindhuwelijken en bruidsontvoeringen schering en inslag zijn.
0
Vandaag
do 26/10
Nnenna Elendu-Ukeje, de eerste dochter van een piloot van de staat Abia in het zuidoosten van Nigeria, kreeg nooit te maken met vooroordelen tegenover vrouwen totdat ze 10 jaar geleden in de politiek stapte.
0
Vandaag
vr 27/10
“Ik noem haar de Iron Lady,” zegt een mannelijke collega die kijkt naar Wafa Bani Mustafa. Die leidt een informeel gesprek met een aantal mannelijke parlementsleden voor de start van een zitting in het Jordaans parlement.
0
Vandaag
vr 27/10
​Burgemeester Soledad Chapeton van El Alto, de op een na grootste stad van Bolivia, prijst zichzelf gelukkig dat ze niet in haar kantoor in het stadhuis was toen een brandstichting daar vorig jaar zes mensen het leven kostte.
0

Europa onderhoudt visakkoorden met acht West-Afrikaanse landen. Goed tien jaar geleden gooide buurland Senegal de meeste buitenlandse reders buiten: Europese schepen vissen er nu enkel op tonijn. Door overbevissing in Mauritanië is de migratie van de gegeerde sardinella tussen beide landen bijna helemaal stilgevallen. Daarmee komt ook de voedselzekerheid van miljoenen mensen onder druk te staan. 

Bij jong en oud heerst er veel pessimisme over Congo. Om het tij te doen keren zijn radicale ingrepen nodig: een mentale renaissance en een wervende visie op een waardige toekomst voor het Congolese volk. Die ommekeer zal van de Congolezen zelf moeten komen.

2017 is het jaar van de doorbraak in de relaties tussen de EU en Oekraïne. Het land mag dan niet op weg zijn naar lidmaatschap, drie historische ontwikkelingen integreren Oekraïne wel in de Europese sfeer: de associatieovereenkomst, de visumvrijstelling en ongeëvenaarde financiële steun. In dit dossier vind je alles over deze mijlpalen in een stille geopolitieke aardverschuiving.

India maakt met minstens 1,2 miljard inwoners en een economie die al meer dan twee decennia groeit met 5 tot 10 procent per jaar aanspraak op grootmachtstatus. Voor de hindoenationalisten is dat ook een uur van revanche op de islamitische en Britse overheersing van de voorbije eeuwen. Wordt het seculiere India op zijn 70ste verjaardag vervangen door Hindoestan?

Mensen zijn kwaad en teleurgesteld. De wereld zonder grenzen voor goederen, kapitaal en ideeën heeft voor de meerderheid vooral meer onzekerheid en armoede gebracht. Blijkbaar slagen de verkopers van groepsidentiteiten er beter in die woede om te zetten in politiek kapitaal dan de bewegingen die stellen dat de ongelijkheid toeneemt en dreigt te exploderen.

Nu Islamitische Strijd steeds verder wordt teruggedrongen in Irak, komen de verschillen tussen partijen en bevolkingsgroepen naar boven in de heroverde gebieden. Hoe zit dat? MO* zocht het uit in de betwiste Sinjar-regio, waar landconflicten zich opstapelen en onder meer Turkije zich roert met bommen en geopolitiek getouwtrek. Het resultaat: een explosief schaakspel.