MO*dossiers

Hoewel het Amazonewoud beduidend groter is, halen de tropische wouden in het Congobekken vandaag meer CO2 uit de lucht. Het is de krachtigste long ter wereld. Dat lijkt goed nieuws, maar ook deze wouden zijn in sneltempo aan het verdwijnen. Er gaan momenteel al internationale middelen — ook vanuit België — naar het bestrijden van die ontbossing en het herbebossen. Dit dossier onderzoekt om hoeveel geld het gaat, en wat ermee gebeurt.

Foto © Bart Lasuy

Ze vallen niet meer te ontkennen: de hittegolven, bosbranden, regenbommen, droogtes, toegenomen in aantal én in intensiteit. MO* maakt duidelijk wie vandaag al de klappen van de klimaatverandering krijgt. Want we zitten misschien met z’n allen in dezelfde storm, maar we bevinden ons zeker niet allemaal in dezelfde schuit. Wie betaalt vandaag en morgen de kosten van de klimaatcrisis? En wie staat het water vandaag al aan de lippen?

foto © Reuters / Amanda Perobelli

Wat zijn Senegals troeven tegenover de risico’s van overlopend extremistisch geweld uit de Sahel? Met die vraag trok MO*journalist Kris Berwouts er naartoe. Het is één van de best functionerende democratieën op het Afrikaanse continent en de tolerante Senegalese islam vormt een belangrijke dijk tegen extremisme. Ook straatkunst en literatuur vormen een baken van tolerantie, diversiteit en vrijheid van meningsuiting. Maar houdt dit alles het extremisme tegen?

Met de steun van het Fonds Pascal Decroos.

(Foto: Carsten ten Brink (CC BY-NC-ND 2.0))

Inheemse gemeenschappen, die leven van, in en met de natuur, worden genadeloos hard geraakt door de klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden, landdegradatie en een verminderde voedselzekerheid bedreigen hun eeuwenoude cultuur, levenswijze en levensonderhoud. Vooral gemeenschappen in Noordpoolgebied staan voor grote uitdagingen. De opwarming gaat er twee tot wel vijf keer harder dan het wereldgemiddelde. Met het project Indigenous People Today tekenen Yvonne Dudock en Nicole Franken de aangrijpende verhalen op over hun strijd om te overleven in een drastisch veranderend landschap en ecosysteem.

Andere stemmen, nieuwe verhalen, verrassende perspectieven. Dat is de podcast “Alles Wordt Beter”, een unieke samenwerking van tien media en denktanks, waaronder MO*.  Een podcast die zin geeft in de toekomst.

Kom meer te weten op alleswordtbeter.be of luister naar de podcast op jouw favoriete platform: SoundcloudApple podcasts

Vluchten betekent alles achterlaten: je geboorteland, familie, vrienden en spullen waar je aan gehecht bent. Maar sommige dingen nemen vluchtelingen mee, zoals hun geloof. Religie kan meer zijn dan een overtuiging over God. Het biedt houvast in een realiteit gekenmerkt door onzekerheid. Het schept gemeenschap en connectie, en verdeelt evengoed. Voor sommigen is het nog een laatste restje van hun oude identiteit op een nieuwe, niet altijd even gastvrije, plek.

Toon Lambrechts ging een jaar lang met mensen op de vlucht in gesprek over God. Wat daaruit blijkt? De beleving van geloof op de vlucht is complex, gelaagd en veranderlijk.

De winnaars van de digitale revolutie kennen we: Westerse bedrijven die met hun “sociale media” het publieke debat roekeloos beheren en die geld verdienen aan gevaarlijke desinformatie. Daar hoort ook de gegoede en geconnecteerde elite bij.

Maar wie zijn de verliezers? Wie zijn de mensen die hun rechten zien verdampen, omdat met hen geen rekening wordt gehouden? Van China tot Vlaanderen, maak kennis met de verliezers van de digitalisering.

Schrijf je nu ook gratis in voor onze MO*talks over het onderwerp.