59 kinderen gegijzeld bij gevangenisopstand Venezuela

Al sinds zondag zijn 59 kinderen, waaronder een baby van zes maanden, en 267 volwassenen betrokken bij een gijzeling in een gevangenis in het oosten van Venezuela. In vijf gevangenissen houden zo’n duizend gedetineerden een hongerstaking. Ze protesteren onder meer tegen de gevaarlijke omstandigheden in de Venezolaanse nor, waar gemiddeld elke dag een gevangene sterft.

Enkele tientallen familieleden van gevangenen in de La Pica gevangenis, 500 kilometer ten oosten van de hoofdstad Caracas, weigerden zondag na het bezoekuur de gevangenis te verlaten en verklaarden zichzelf gijzelaars. Ze dwongen alle andere bezoekers binnen de gevangenismuren te blijven. Een groot aantal van de bezoekers wordt tegen hun zin vastgehouden, zegt het hoofd van het Venezolaanse gevangeniswezen, Ehrling Rojas. Hij bracht een noodbezoek aan La Pica, waar 600 gedetineerden vastzitten en startte een onderhandeling voor de vrijlating van op z’n minst de 59 kinderen onder de gijzelaars.

De controle over La Pica is volgens ooggetuigen momenteel in handen van gevangenisbendes met messen, vuurwapens en zelfs granaten. De meeste gevangenen zijn gewapend en weigeren zich over te geven. Het risico op geweld is erg hoog, zegt Juan Richard, een openbare aanklager die de instelling bezocht.

Gelijktijdig zijn ook gedetineerden in vijf verschillende gevangenissen in hongerstaking. Hun lijst met grieven is indrukwekkend. Ze protesteren tegen de erg onhygiënische en gevaarlijke toestanden in de gevangenissen en tegen vernederingen en misbruiken die hun familieleden moeten ondergaan. Ze eisen dat de wetten over voorwaardelijke invrijheidsstelling, werkprogramma’s, huisarrest, vervroegde invrijheidsstelling en alternatieve straffen worden toegepast. Daarenboven eisen ze een snellere werking van het gerecht. Ongeveer de helft van de in totaal 19.400 gedetineerden in Venezuela wacht nog steeds op een proces.

Venezolaanse gevangenissen zijn levensgevaarlijk. Gemiddeld sterven in de 32 strafinstellingen elke drie dagen vier gevangenen. In 2003, het laatste jaar waarvoor cijfers bekend zijn, overleden 402 gevangenen en raakten 1.428 anderen gewond, waarvan de helft door vuurwapens, zegt de grote plaatselijke niet-gouvernementele organisatie voor de mensenrechten PROVEA. In 1997 merkte Human Rights Watch al cynisch op dat hoewel bekend om hun overbezetting, belabberde gebouwen en corruptie, de Venezolaanse gevangenissen het meest berucht zijn om hun extreme geweld.

Gevangen vermoorden elkaar en er werden ook al bezoekers vermoord, waarschuwt Carlos Nieto van ‘Een venster op de vrijheid’, een andere Venezolaanse ngo. De gijzelaars van La Pica verkeren in groot gevaar.

Het geweld valt te bezweren als men onderzoekt wie wapens in de gevangenissen binnensmokkelt of toelaat dat ze worden binnengesmokkeld en als de overbevolking wordt aangepakt, zegt een derde Venezolaanse ngo, het Venzolaanse Gevangenissenobservatorium. De ngo vindt dat de regering haar beloften voor werk en ter bestrijding van de verveling in de gevangenis eindelijk moet inlossen.

In november 2004 richtte de Venezolaanse regering een presidentiële commissie op in de zoveelste poging om het gevangenissysteem onder handen te nemen. Maar volgens Nieto is er niets bekend over de resultaten daarvan. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.