Aandacht voor huishoudpersoneel tijdens ramadan

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vraagt extra aandacht voor misbruik van huishoudpersoneel in het Midden-Oosten en Noord-Afrika tijdens de ramadan. Het personeel werkt vaak extra uren tijdens de vastenmaand.
Ook buiten de periode van de ramadan zijn de werkomstandigheden van het huishoudpersoneel vaak schrijnend. HRW heeft het misbruik van migranten en kinderen die als huishoudpersoneel werken in kaart gebracht. Volgens de organisatie benaderen de werkomstandigheden in sommige gevallen slavernij. Er is onder meer sprake van het jarenlang niet uitbetalen van lonen, gedwongen opsluiting en seksueel geweld.

Zelfmoord


‘In deze speciale tijd van spirituele reflectie zouden werkgevers een eind moeten maken aan het misbruik van de mensen die onvermoeibaar hun huizen schoonmaken, voor hun kinderen zorgen, en hun families te eten geven,’ zegt SarahLeah Whitson van HRW.
 
In Libanon werken naar schatting 200.000 mensen als huishoudpersoneel. De meesten onder hen zijn afkomstig uit Sri Lanka, de Filipijnen en Ethiopië. Bij een ondervraging van huishoudpersoneel door professor Ray Jureindi in 2006 zei 56 procent meer dan twaalf uur per dag te werken. 34 procent verklaarde geen vrijaf te krijgen op regelmatige basis.
Uit een HRW-onderzoek van begin 2007 tot midden augustus 2008 blijkt dat die omstandigheden dodelijke gevolgen hebben. Wekelijks sterft in Libanon minstens iemand die als huishoudpersoneel aan de kost komt, meestal door zelfmoord of tijdens een vluchtpoging.
In Saoedi-Arabië werken naar schatting anderhalf miljoen mensen als huishoudpersoneel. Toch omvat de wet waarin de rechten van de werknemers zijn vastgelegd geen huishoudelijk personeel. Die groep moet in veel gevallen zeven dagen per week achttien uur werken. Soms worden ze opgesloten of afgeranseld omwille van beschuldigingen van diefstal, overspel of heksenkracht.

Schandelijk


Whitson: ‘Veel huishoudpersoneel in het Midden-Oosten wordt schandelijk behandeld, en veel werkgevers lijken er geen idee van te hebben dat zij rechten hebben. Regeringen mogen dan wel de wettelijke verplichting hebben internationale werkstandaarden te bekrachtigen, respect voor de rechten en de waardigheid van personeel begint bij de werkgevers.’
HRW vraagt van de werkgevers dat het huishoudpersoneel regelmatig lonen uitbetaald krijgt en extra vergoed wordt voor overuren. Daarnaast moeten zij ten minste een dag per week vrij krijgen en zelf kunnen bepalen hoe ze die vrije tijd invullen. De rest van de tijd mag hun bewegingsvrijheid niet beperkt worden en moeten zij een zekere privacy hebben. Ook wordt er een stop van verbaal, fysiek en seksueel geweld geëist. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.