Aanhoudende protesten tegen nieuwe waterwet in Ecuador

Nieuws

Aanhoudende protesten tegen nieuwe waterwet in Ecuador

Gonzalo Ortíz

07 mei 2010

Inheemse organisaties in Ecuador zijn fel gekant tegen een nieuwe wet die grote mijnbouw- en agribusinessbedrijven meer rechten zou geven op kostbaar drinkwater. Ze hebben snelwegen afgezet en het congres omsingeld en dreigen hun protesten uit te breiden tot het hele land.

De nieuwe wet inzake regulering van watergebruik is ingediend door de centrumlinkse regering van president Rafael Correa. De demonstranten hielden de congresleden dinsdag urenlang vast in het gebouw. Toen de politie de menigte uiteen dreef, raakten twee betogers en elf agenten gewond.

Waterautoriteit

Vooral de oprichting van een nieuwe waterautoriteit wordt bekritiseerd door inheemse leiders. Volgens de Ecuadoriaanse Federatie van Inheemse Volken (CONAIE), een voormalige bondgenoot van Correa, zou een democratische raad de waterrechten moeten verdelen, en niet een overheidsdienst met een watersecretaris die zicht te veel laat leiden door de belangen van grote bedrijven.

De regering wil ook wel zo’n raad, maar dan alleen om beleid te maken en toezicht te houden. De besluitvorming ligt bij de secretaris. Bovendien moet die raad voor de helft uit regeringsafgevaardigden bestaan en niet, zoals CONAIE wil, bijna volledig uit afgevaardigden van indianen, boeren en lokale waterschappen.

Veertig procent van de veertien miljoen Ecuadorianen maakt deel uit van de inheemse, indiaanse bevolking. CONAIE, de grootste inheemse organisatie, kondigde in februari een “progressieve escalatie” van protesten aan. Arbeiders en studenten werden uitgenodigd om mee te protesteren tegen de waterwet en andere “neoliberale” wetgeving.

Kamperen

De meer dan duizend demonstranten kamperen nu in een park nabij het Congresgebouw. “We blijven tien, vijftien dagen, zolang als nodig is”, zei Marlon Santi, het hoofd van CONAIE tegen de pers.

Volgens het inheemse congreslid Pedro de la Cruz leidt de nieuwe wet ertoe dat “grote boeren en agrobedrijven een monopolie krijgen op het leeuwendeel van het water.” In de - nieuwe - grondwet is echter bepaald dat drinkwater eerst moet worden bestemd voor consumptie, daarna voor irrigatie van gewassen en voor ecosystemen en pas als laatste voor productieve activiteiten. Deze volgorde heeft veel gevolgen voor mijnbouwbedrijven of plantages die bananen en bloemen voor de export produceren.

Woensdag hebben inheemse leiders met de congresvoorzitter gesproken om tot een commissie te komen die de nieuwe wet bestudeert. Daarbij waren niet alleen CONAIE, maar ook andere organisaties zoals de inheemse evangelische federatie en lokale waterschappen.

Als die commissie er niet komt, zullen de protesten zich uitbreiden naar de rest van het land, zegt Delfín Tenesaca, de leider van CONAIE in de Andesregio. “Dit is de laatste slag. We gaan niet opgeven.”