Aanklacht tegen Fujimori "vernietigend"

De Peruaanse procureur-generaal Pablo Sanchez zegt over vernietigend bewijsmateriaal te beschikken tegen de voormalige Peruaanse president Alberto Fujimori (1990-2000), die zaterdag door Chili werd uitgeleverd. De bewijzen zijn onder meer afkomstig van voormalige leden van de doodseskaders die met medeweten van Fujimori vermeende leden van de linkse guerrilla van het Lichtend Pad hebben vermoord.
Fujimori kwam zaterdag aan in Lima, waar hij terecht zal staan voor vijf aanklachten wegens corruptie en twee voor mensenrechtenschendingen. Het Chileense Hooggerechtshof ging daarmee in op een verzoek van het Peruaanse gerecht, gebaseerd op bewijsmateriaal dat was verzameld tot en met 2004.
“Sindsdien hebben we talrijke relevante getuigenissen verzameld van leden van de commando’s die de misdaden van Barrios Altos en La Cantuca hebben begaan”, verklaarde Sanchez aan IPS. “Bovendien hebben we documenten en verklaringen van militaire bevelhebbers die hun orders kregen van Fujimori.” Procureur generaal Pablo Sanchez is de auteur van de twee aanklachten wegens mensenrechtenschendingen.
Buurtfeest
Fujimori zou als president groen licht hebben gegeven voor de acties van een paramilitair doodseskader, de Grupo Colina, samengesteld uit leden van de militaire inlichtingendienst SIE. De paramilitairen zouden op 3 november 1991 15 mensen hebben gedood op een buurtfeest in Barrios Altos, een wijk van Lima. Op 18 juli 1992 zou dezelfde groep een professor en negen studenten van de universiteit van La Cantuta hebben ontvoerd, vermoord en begraven. Alle slachtoffers waren vermeende leden van maoïstische guerrillabeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad).
“In de loop van het onderzoek hebben enkele leden van de Grupo Colina een statuut van ‘oprechte medewerker’ aangevraagd, in ruil voor strafvermindering”, zegt Sanchez, “We hebben hun verklaringen nagetrokken en de informatie die ze ons gegeven hebben is compromitterend voor Fujimori.”
Een van de meest solide bewijzen tegen Fujimori zijn de verklaringen van voormalig legerchef Hermoza Rios. De generaal bevestigde dat de adviseur van Fujimori voortdurend en volledig op de hoogte werd gehouden van de moordpartijen van Barrios Altos en La Cantuta.
Bandopname
Een voormalig lid van de Grupo Colina, Marcos Flores Alban, overhandigde de onderzoekers een bandopname van een toespraak die Rios op 27 juni 1992 hield voor een dertigtal agenten. De generaal zegt daarin expliciet dat de hoogste autoriteiten van het land van hun activiteiten op de hoogte zijn.
De voormalige legerleider staat samen met nog 57 andere aangeklaagden, waaronder het gewezen hoofd van de veiligheidsdienst, Vladimiro Montesinos, terecht voor de moordpartijen. Dat proces staat los van de zaak tegen Fujimori, maar het bewijsmateriaal dat daarbij opduikt kan volgens Sanchez wel worden gebruikt in de processen tegen de ex-president.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2785   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2785  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.