Aanpassing suikerregime EU doet schuldkwijtschelding teniet

Wat voor zin heeft het dat de G8 onze schulden kwijtschelden als de Europese Unie ervoor zorgt dat we nieuwe schulden moeten maken? Met die vraag trekt de president van Guyana naar de Britse minister van Financiën Gordon Brown. Tot groot ongenoegen van de grootste suikerproducent in de Cariben ijvert die voor de hervorming van het Europese suikerregime.

:
Het Westen neemt met de ene hand wat het geeft met de andere, zegt de Vereniging van Caribische suikerproducten (SAC). De G8 willen achttien landen voor 40 miljard dollar multilaterale schulden kwijtschelden. Voor Guyana, het enige Caribische land dat profiteert van de kwijtschelding, houdt dat in dat ongeveer een derde van zijn schuld van 1,1 miljard dollar geschrapt wordt. Maar het belangrijkste suikerproducerende land in de Cariben zegt dat het zich verder in de schulden zal moeten steken als de Europese Unie zijn suikerregime afschaft.

De EU wil niet afzien van zijn voornemen om de gegarandeerde interventieprijs voor suiker uit de voormalige koloniën in de Atlantische Oceaan, de Cariben en de Stille Zuidzee terug te brengen met 39 procent. Die garandeert deze landen een prijs die ver boven het marktgemiddelde zit - een vorm van ontwikkelingshulp.

Als de landbouwministers en later het Europese Parlement de voorstellen van de Europese Commissie goedkeuren, dan verkiezen de Caribische landen 110 miljoen dollar per jaar. Voor Guyana, de grootste suikerexporteur in de Cariben, bedraagt het verlies zo’n 45 miljoen dollar per jaar. De inkomstenderving zou na 7,5 jaar even groot zijn als het bedrag dat de G8 kwijtschelden. SAC-directeur Ian McDonald noemt dat schandalig en hoopt dat regeringen beide dossiers aan mekaar verbinden. Anders zijn de Caribische economieën verdoemd.

De Guyaanse president Bharrat Jagdeo vloog deze week naar Londen om de zaak aan te kaarten bij minister van Financiën Gordon Brown. Jagdeo beseft ook wel dat de afschaffing van het suikerregime nog moeilijk tegen te houden is. De Europese Unie wordt er min of meer toe gedwongen door de Wereldhandelsorganisatie en bovendien is Groot-Brittannië de grootste voorstander van de afschaffing van de interventieprijs.

De Caribische landen hebben nog een andere eis voor de regering van Tony Blair: dat hij als voorzitter van de EU en gastheer voor de top van de G8 ervoor lobbiet dat de schulden aan de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) in het kwijtscheldingspakket worden opgenomen. De IDB, de grootste ontwikkelingsbank van het westelijk halfrond, is voor veel Amerikaanse en Caribische landen een grotere geldschieter dan het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank. Maar enkel die laatste zitten voorlopig in het pakket. Guyana heeft een schuld van bijna 450 miljoen dollar bij de IDB. (MM/ADR)


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.