Aanwijzingen voor foltering door coalitietroepen (Amnesty)

Coalitietroepen houden 2.000 Iraki’s gevangen zonder contact met de buitenwereld en hebben sommigen van hen ook gemarteld. Dat meldden twee waarnemers van Amnesty International die deelnamen aan een missie in de door Groot-Brittannië bezette stad Basra. De coalitietroepen slagen er niet in de veiligheid te garanderen en doen onvoldoende om de massagraven van ongeïdentificeerde slachtoffers van het regime van Saddam Hoessein te bewaken, zo luidde het.

We weten dat er gevangenen zijn gemarteld op de luchthaven van Basra, zo verklaarden Said Bourmedouha en Judit Arenas na hun terugkeer in Londen, Er zijn ook bewijzen dat in Nasarija mensen werden gefolterd voor ze werden opgesloten. Het team van Amnesty probeerde toegang te krijgen tot 2.000 Iraakse gevangenen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van Amerikaanse bevelhebbers. De twee onderzoekers zeiden dat ze nog meer bewijsmateriaal verzamelen voor een rapport dat zal worden voorgelegd aan de Amerikaanse en Britse overheid.

Volgens de mensenrechtenorganisatie slagen de Britse troepen in Basra er niet in de orde en veiligheid te handhaven. Steeds meer mensen klagen over geweld vanwege fundamentalistische sjiïeten. Het geweld neemt nieuwe vormen aan, zei Bourmedouha, Twee winkeliers werden vermoord omdat ze alcohol verkochten. Nachtclubeigenaars worden omgebracht, een meisje werd ontvoerd en verkracht, een ander vermoord. Vrouwen wagen zich niet meer op straat zonder mannelijke begeleiding.

De Britse troepen geven toe dat ze niet talrijk genoeg zijn, aldus Bourmedouha. Sommige arrestanten worden onmiddellijk weer vrijgelaten omdat er geen gevangenis is. Intussen zijn er wel al vier politiekantoren ingericht, zo meldden de onderzoekers. Een ander probleem zijn de onontplofte springtuigen en landmijnen rond Basra, die vooral bij kinderen veel slachtoffers maken.

Amnesty’s voornaamste verwijt aan de buitenlandse troepen was het gebrek aan inzet om 17.000 verdwenen Iraakse burgers op te sporen. Massagraven liggen er zo goed als onbewaakt bij. We zagen resten geblinddoekte en geknevelde slachtoffers, T-shirts met kogelgaten, haar en tanden, vertelt Arenas, toen we vijf dagen later terugkeerden was de site nog altijd niet afgegrendeld. We dringen aan op bewaking rond de klok en de identificatie van de slachtoffers, zodat de families eindelijk rust kennen.

Sanjay Suri

xml=3

Ref: ap ip hd

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.